Aktuelle nyheder - Byggeri

Løntilskud påvirker antallet af voksenlærlinge

Løntilskud påvirker antallet af voksenlærlinge

Flere ledige, ufaglærte voksne søger ind på en erhvervsuddannelse, når virksomheder modtager et højere løntilskud til voksne elever over 25 å. Det omvendte gør sig også gældende

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en orientering til Folketingets Beskæftigelsesudvalg skriver børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) blandt andet, at rapporten ’Effekten af voksenlærlingeordningen på tilgangen til erhvervsuddannelser’, viser, at ændringer i voksenlærlingeordningens tilskudssats påvirker tilgangen til erhvervsuddannelserne blandt voksne ufaglærte i ledighed, men ikke blandt voksne ufaglærte i beskæftigelse.

I rapporten undersøges det, om voksenlærlingeordningens tilskudssatser – og de ændringer der løbende er foretaget – påvirker dels tilgangen til, dels frafaldet på samt gennemførelsen af erhvervsuddannelserne blandt voksne ufaglærte.

Ingen systematiske effekter
Rapporten konkluderer blandt andet, at reduktioner i voksenlærlingeordningens tilskudssats reducerer tilgangen, mens stigninger i satsen øger tilgangen blandt de ledige ufaglærte:

- Der dokumenteres ingen systematiske effekter af ændringer i tilskudssatsen på hverken frafald på eller gennemførelsen af erhvervsuddannelserne. Det gælder for ledige såvel som beskæftigede ufaglærte voksne. Undersøgelsen beskriver alene effekten af ændringer i tilskudssatsen og ikke ændringer i tilskudsperioden, oplyser ministeren blandt andet.

Højere tilskud virker
Det har i rapporten ikke været muligt at undersøge, om ændringer i tilskudsperioden påvirker tilgang til, frafald på samt gennemførelse af en erhvervsuddannelse.

Men det får flere ledige ufaglærte voksne til at søge ind på en erhvervsuddannelse, når virksomheder modtager et højere løntilskud til voksne elever over 25 år. Samtidig får det færre til at søge ind på en erhvervsuddannelse, hvis løntilskuddet reduceres.

Rapporten konkluderer, at højere tilskud påvirker virksomhedernes incitament til at indgå uddannelsesaftaler med voksne elever i en positiv retning.

Tilskud på 5-10 kroner i timen betyder minimalt
Der er løbende foretaget ændringer af voksenlærlingeordningen i form af højere eller lavere tilskudsbeløb - samt kortere eller længere tilskudsperiode.

Undersøgelsen viser, at ændringer på 5-10 kroner i timen i voksenlærlingeordningens tilskudssats påvirker tilgangen til erhvervsuddannelserne blandt ufaglærte voksne i ledighed med omtrent ét procentpoint:

- Højere tilskudssatser øger med andre ord tilgangen blandt ufaglærte voksne i ledighed, mens lavere tilskudssatser reducerer tilgangen, noterer Mattias Tesfaye.

Fleksibelt uddannelsessystem
Undersøgelsen viser desuden, at voksenlærlingeordningens tilskudssatser ikke påvirker frafald og gennemførelse på erhvervsuddannelserne. Det kan blandt andet skyldes, at det i højere grad er afgørende for gennemførelse af uddannelsen, hvor stor en del af perioden i lære, der er dækket af tilskud til virksomheden, og ikke selve tilskudssatsen:

- Det er vigtigt, at vi har et fleksibelt uddannelsessystem, hvor der også er plads til mennesker, der ikke går den lige vej fra folkeskole til ungdomsuddannelse. På vores erhvervsuddannelser skal der også være plads til de voksne, der har lidt mere erfaring med arbejdsmarkedet. Dem, som måske har arbejdet ufaglært på værksted eller i ældreplejen, og som lidt senere i livet gerne vil tage en faglært uddannelse og få et svendebrev i hånden, siger ministeren.

Læs mere om Byggeri

19/11 2023
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringFaldsikringFugemasseFugeskumGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriporteKabelkanalerLofterMaterielopbevaringOmbygningPortautomatikPorteRullestilladsSmedejernsporteSpartelmasseSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalrenoveringTrappestigerVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.