Aktuelle nyheder - Byggeri

Mangel på arbejdskraft i byggeriet går ikke væk med et trylleslagDer er fortsat mangel på arbejdskraft i byggesektoren, men ikke så meget som før

Mangel på arbejdskraft i byggeriet går ikke væk med et trylleslag

Der har været 4.980 forgæves rekrutteringer indenfor byggeriet i løbet af det seneste halve år

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Politik - Samfund

Den kvartalsvise rekrutterings-analyse fra STAR - Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering – viser blandt andet, at antallet af forgæves rekrutteringer for virksomhederne i september i år er opgjort til 61.110. I juni var antallet 62.640 og i februar lidt over 70.000 forgæves rekrutteringer.

Lidt over halvdelen af virksomhedernes forgæves rekrutteringsforsøg endte med, at stillingen ikke blev besat, mens knap halvdelen af virksomhedernes forgæves rekrutteringsforsøg blev besat med en anden profil end oprindelig efterspurgt.

Ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, viser undersøgelsen, at byggeriets opsving har toppet, og både aktivitet og beskæftigelse er så småt aftagende efter seks års ubrudt fremgang.

Ikke overraskende
På den baggrund er han ikke overrasket over, at der er færre forgæves rekrutteringer i bygge- og anlægsvirksomhederne end for et år siden:

- Men selvom det konjunkturmæssige pres på byggeriets arbejdsmarked er aftagende, går den mere strukturelle mangel på faglært arbejdskraft ikke væk af sig selv med et trylleslag. Der har da også fortsat været 4.980 forgæves rekrutteringer indenfor byggeriet i løbet af det seneste halve år fra april til og med september 2019, siger cheføkonomen.

Byggeriet ligger traditionen tro højt
Vanen tro ligger byggeriet højt med en forgæves (brutto)rekrutteringsrate på 32 procent – i 32 procent af tilfældene lykkedes det ikke at besætte et ledigt job med den ønskede kvalifikation – og i 15 procent af tilfældene blev jobbet slet ikke besat overhovedet:

- Det rammer naturligvis fortsat vækst og fremdrift i byggebranchen, siger Bo Sandberg.
I det seneste halve år er det især i Jylland, at byggeriet har måttet søge forgæves efter arbejdskraft. Der var 40 procent forgæves rekrutteringer i Sydjylland, 39 procent i Vestjylland og 37 procent i Nordjylland, mens byggeriet på Fyn ’kun’ i 24 procent af tilfældene måtte søge forgæves efter den ønskede arbejdskraft, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Udbud og efterspørgsel
Når der er flere forgæves rekrutteringer blandt de jyske håndværksvirksomheder, skal årsagen findes både på udbuds- og efterspørgselssiden:

- Efterspørgslen er fortsat høj, da der eksempelvis fortsat er godt gang i boligmarkedet i de fleste jyske storbyer. Det giver opgaver med både renovering og nybyggeri. Men på udbudssiden slår det igennem, at arbejdskraftoplandet, for eksempel i Vest- og Nordjylland, slet ikke er lige så stort som i Hovedstadsområdet, der har hele Sjælland – og til dels også Jylland og udlandet – som rekrutteringsopland, siger Bo Sandberg.


Læs mere om Byggeri

15/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!