LCA
scroll
Mistanke om social dumping i 73 procent af de kontrollerede virksomhederSkatteministeriet har ikke lagt skjul på, at indsatsen mod social dumping er højt prioriteret

Mistanke om social dumping i 73 procent af de kontrollerede virksomheder

Som led i en landsdækkende aktion mod social dumping er en række virksomheder rundt om i landet kontrolleret af Skattestyrelsen. Næsten 75 procent kan se frem til yderligere kontrol

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Alene i Fredericia var der problemer med social dumping i fire ud af de fem kontrollerede virksomheder med indikationer på social dumping.

Skat, Arbejdstilsynet og politiet gennemførte en aktion mod de fem virksomheder i Fredericia, der alle var beskæftiget inden for byggebranchen.

Virksomhederne, der er blevet kontrolleret, er udvalgt, fordi Skattestyrelsens oplysninger om virksomhederne indikerer, at der kan være problemer med social dumping.

Også Vestegnen og Aarhus
I de fem virksomheder, der blev besøgt i Fredericia, talte Skattestyrelsen med 15 udenlandske medarbejdere.

Medarbejderne i de fire udenlandske virksomheder ser umiddelbart ud til at skulle anses for arbejdsudlejede til den danske virksomhed, der udføres arbejde for. Men det betyder, at den danske virksomhed løbende skal indeholde arbejdsudlejeskat for medarbejderne.

I lignende aktioner på Vestegnen ved København blev seks virksomheder kontrolleret af Skattestyrelsen og i fire af disse blev der konstateret indikationer på social dumping, mens der i Aarhus ud af 12 virksomheder var indikationer på social dumping i de otte.

Fusk i stor skala
- Vi skal have undersøgt forholdene for de ansatte i de virksomheder, vi har besøgt. Der var nogle, der oplyste, at de havde første arbejdsdag, eller som ikke mente, at et CPR-nummer var nødvendigt, når man kun skulle arbejde for en virksomhed i kort tid. Derudover stødte vi også på en medarbejder, der har arbejdet for det pågældende firma i flere år, men hvor der ikke var indberettet løn for den pågældende på noget tidspunkt, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen..

På landsplan blev der i alt kontrolleret 59 virksomheder, 43 af disse kan se frem til yderligere kontrol. Skattestyrelsen talte under kontrollerne med 285 medarbejdere, hvoraf 263 var udenlandske.

21/5 2023