Aktuelle nyheder - Byggeri

Murværk giver god akustik i ny bydelFoto: Egernsund Tegl.

Murværk giver god akustik i ny bydel

I bydelen, der vokser ud af Søborg Møbelfabrik, har Årstiderne Arkitekter kombineret det oprindelige, industrielle look med kreativitet - og brugt tegl i et særligt mønstermurværk

Del artiklen på

Arkitektur

Siden 1939 har Søborg Møbelfabrik været stedet, hvor Børge Mogensen-borde og masser af andre danske møbelklassikere er blevet skabt. Denne æra er slut nu. Den gamle møbelfabrik har nemlig gennemgået en stor transformation og vil fra november have skikkelse af en mini-bydel med 184 moderne beboelsesejendomme.

Årstiderne Arkitekter - Part of Sweco står bag forvandlingen, hvor de gamle fabriksbygninger er blevet revet ned, men den oprindelige hovedbygning er bevaret til erhverv pga. dens særlige kulturelle værdier. Det har gennem hele byggeprojektet været vigtigt for arkitekten at ramme et moderne udtryk, men samtidig at bevare respekten for stedets historie:

- Vi har haft fokus på at nyfortolke møbelfabrikkens industrielle look. Og dét afspejler sig i vores materialevalg. Derfor går karakteristiske rødbrune mursten og mørke stålvinduer igen i hele byggeriet. Særligt murstenene, som Egernsund Tegl har leveret, har vi haft fokus på. Dem, vi har valgt, har et brændt look med et spil og en glød. Det er med til at give byggeriet et moderne, strømlinet udtryk, men trækker samtidig klare linjer til fabrikkens oprindelige, industrielle look, fortæller Troels Holm, der er kreativ leder hos Årstiderne Arkitekter og ansvarlig arkitekt på projektet.

Perforeret mønstermurværk
Teglet skal dog ikke kun tjene en æstetisk funktion. De rødbrune mursten skal også bruges til at sikre en god akustik og ideelle lysforhold:

- Vi har haft fokus på gode materialer og på at skabe et interessant murværk, der via sit mønster skaber dybde og sikrer gennemsyn gennem murværket. I stedet for almindelige, flade mure har vi derfor arbejdet med et mønstermurværk, der spreder lyset fra parkeringsetagen i stueniveau, og som vil få bygningerne til visuelt at svæve i de mørke timer og skabe fine kontraster mellem lys og skygge, uddyber Troels Holm og fortsætter:

- Samtidig har det perforerede mønstermurværk en helt særlig akustisk funktion i tagetagen. Installerede membraner i hullerne, hvor murstenene er pillet ud, fanger nemlig lyden og bryder den, så der skabes en god akustik. På den måde undgår vi, at lyden kastes rundt mellem facaderne. Resultatet er et godt inde- som udemiljø uden støjgener. Bygningernes trappesering og mønstermurværk med dets forskellige dybdevirkninger er desuden med til at gøre byggeriet og det omkringliggende udeområde levende og æstetisk interessant.

Populært levende udtryk
Ifølge Henriette Christiansen, Egernsund Tegls projektleder på byggeprojektet, er Søborg Møbelfabrik et godt eksempel på en interessant tendens i byggeriet til at bruge tegl på kreativ og innovativ vis:

- Mursten er ikke bare noget, man bygger huse af. De kan også bruges til at skabe et levende udtryk med lys- og skyggevirkninger. Denne innovative og kreative måde at bruge tegl dekorativt på er en stigende tendens, vi ser i byggeriet herhjemme. Et godt eksempel er den nye Europaskole i Carlsberg Byen, hvor der også er tænkt i et smukt mønstermurværk med dybdevirkninger. Og så bliver det rigtig interessant, når tegl pludselig også kan få en akustisk og rent lydmæssig effekt, som vi ser her i Møbelfabrikken, siger hun.

-kj

Læs mere om Byggeri

15/10 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.