Aktuelle nyheder - Byggeri

Nordhavnstunnel fra tegnebrædt til byggefase

Nordhavnstunnel fra tegnebrædt til byggefase

Transportminister Benny Engelbrecht har fremsat den endelige lov om anlæg af en Nordhavnstunnel, der går fra Nordhavnsvej/Strandvænget til Kattegatvejs forlængelse i Nordhavn.

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det understreges i den forbindelse, at den nye Nordhavnstunnel er ’forberedt til videreførelse til en ny ringvej’, der er det endelige havnetunnelprojekt i København.

Københavns Kommune har i øvrigt i forbindelse med høringsfasen stillet ændringsforslag om, at Nordhavnstunnelen ændres fra en kort tunnelløsning fra Nordhavnsvej til øst for Færgehavnsvej til, at Nordhavnstunnelen etableres som en lang tunnelløsning fra Nordhavnsvej til Kattegatvejs forlængelse.

Da Nordhavnstunnelen bliver en kommunal vej, tages Københavns Kommunes beslutning om at gøre tunnelen lang til efterretning.

In situ-støbt tunnel
Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT) har peget på, at bygherrens bør medtænke, hvordan den kommende tunnelelementfabrik og produktionshavn i Rødby kan indgå i et udbud for en Nordhavnstunnel:

- I den forbindelse kan man også passende vurdere, om man skal delegere den operative bygherrerolle til Sund og Bælt, eftersom man her har stor ekspertise i netop tunnelløsninger, påpeger BAT.

Men her slår ministeriet fast, at der ikke er lagt op til at bygge tunnelen med tunnelelementer, men som en ”in situ-støbt” tunnel i en midlertidig byggegrube, og Vejdirektoratet bliver bygherre på projektet.

Husk fremtidig metrolinie
Metroselskabet har opfordret til, at forlængelsen af tunnelløsningen bør være forberedt til, at en eventuelt kommende metroforbindelse til Lynetteholmen kan etableres som højbane og -station oven på anlægget.

Cyklistforbundet fortæller, at et fuldt udviklet Nordhavns-byggeprojekt vil udløse 65.000 nye bilister, og at det i den forbindelse er meget vigtigt at etablere en parallel tunnel eller bro for cyklister – ’samt fodgængere og andre nye mobilitetsformer som i disse år vinder frem’:

- København er ikke kun blevet en succesfuld cykelby, fordi det er nemt at cykle, men også fordi bilen ikke er det attraktive transportvalg på kortere distancer, skriver Cyklistforbundet.

De noterer i øvrigt, at tal fra Københavns Kommune viser, at det koster samfundet 5,28 kroner for hver ny kilometer, der bliver kørt i bil, hvorimod det har en positiv samfundsøkonomisk gevinst på 4,80 kroner for hver ny kilometer, der bliver cyklet.

Forudsætning for byudvikling
Transportministeriet bemærker i forbindelse med høringsnotatet, at Nordhavnstunnelen sammen med Nordhavnsmetroen er en forudsætning for, at Nordhavn kan byudvikles til en central, tæt, grøn og bæredygtig bydel, der på sigt skal huse cirka 40.000 beboere og 40.000 arbejdspladser.

- En så stor bydel, der også indeholder container- og krydstogtsterminal, vil ikke kunne trafikbetjenes tilstrækkeligt uden en vejtunnel, hedder det blandt andet.

Læs mere om Byggeri

14/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning