Aktuelle nyheder - Byggeri

Politikerne spænder ben for udnyttelse af overskudsvarme

Politikerne spænder ben for udnyttelse af overskudsvarme

Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg har haft besøg af repræsentanter for fjernvarmebranchen omkring prisloftet for overskudsvarme

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Dansk Fjernvarme har haft foretræde for udvalget torsdag den 9. november, fordi den aftalte prisregulering - og i særdeleshed udmøntningen af denne - konkret forhindrer udnyttelsen af overskudsvarme.

Det betyder i praksis, at overskudsvarmeprojekter bliver skrinlagt på stribe, og dermed at naturgas og biomasse ikke udfases så hurtigt, som politikerne ellers hævder at ville.

Dansk Fjernvarme har gennem længere tid argumenteret mod prisloftet, fordi det blandt andet truer den grønne omstilling.

Kan forsyne 11.000 husstande
Det gælder eksempelvis for Fjernvarme Fyn, der samlet har investeret omkring 400 millioner kroner i overskudsvarmeanlæg, hvor det største har været i drift siden 2019 og udnytter overskudsvarme fra Metas datacenter i Odense, der kan forsyne omkring 11.000 husstande med fjernvarme.

Selv om der er tale om eksisterende anlæg, så rammer det nye prisloft – der træder i kraft fra årsskiftet – også Fjernvarme Fyn og deres nuværende grønne udnyttelse af overskudsvarme.

- Fjernvarme Fyn har meldt ud, at de ser ind i, at de skal stoppe deres veletablerede anlæg, hvilket betyder højere priser, og højere anvendelse af mindre grønne varmeanlæg i 2024. Den udmelding tegner dårligt for, at udnyttelse af overskudsvarme i 2024, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Jens Christian Nielsen.

Tilbagevirkende kraft
Flere selskaber har meddelt, at det politisk vedtagne prisloft, der endda gælder med tilbagevirkende kraft, sætter en stopper for ny udnyttelse af overskudsvarme:

- Fjernvarmeselskaber tager altid udgangspunkt i Varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen, når de investerer i nye produktionsanlæg. Det sikrer, at de tager konkurrencedygtige valg, både når der investeres, og når anlæggene skal driftes. Det sikrer de mest rentable løsninger for deres forbrugere. Prisloftet er en uheldig overregulering af overskudsvarme, der spænder ben for udnyttelsen af energi, som kan erstatte og udfaseCO2-udledende kilder, forklarer Jens Christian Nielsen om prisloftet.

Læs mere om Byggeri

10/11 2023
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringFaldsikringFugemasseFugeskumGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriporteKabelkanalerLofterMaterielopbevaringOmbygningPortautomatikPorteRullestilladsSmedejernsporteSpartelmasseSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalrenoveringTrappestigerVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.