Regeringen har fået kolde fødder omkring stigninger i dækningsafgift
Ifølge Danmarks Radio vil regeringen begrænse de potentielle forhøjelser i dækningsafgiften som følge af de nye ejendomsvurderinger til maksimalt 10 procent
Del artiklen påAf Dan Bjerring
Christiansborg
Mens den tidligere socialdemokratiske regering var parat til at begrænse virkningen af de nye ejendomsvurderinger slå fuldt igennem på ejendomsskaterne for private boliger, så var Socialdemokratiet benhård, når det gjaldt virkningerne på den erhvervsfjendske dækningsafgift.
Den tidligere skatteminister Morten Bødskov bekræftede i et svar til De Konservatives skatteordfører, at det ’ikke er umuligt, at få uheldige virksomheder vil opleve, at deres betaling af dækningsafgift bliver fem- eller 10-doblet fra 2021 til 2022’.
Siden blev den nye ejendomsvurdering forsinket yderligere et par år, men far det kommende årsskifte er den trådt i kraft
Årsagen til den kraftige stigning i dækningsafgiften er, at den ændres fra forskellen mellem ejendomsværdien og grundværdien til alene grundværdien, og det øger sandsynligheden for, at enkelte virksomheder vil opleve drastisk forandrede dækningsafgifter.
Mange advarsler
Fra mange sider blev der advaret om, at voldsomt stigende dækningsafgifter ville være en skattebombe under tusinder af virksomheder, men Socialdemokraterne var hamrende ligeglade.
Men nu tyder meget på, at regeringen er kommet på andre tanker.
Ifølge Danmarks Radio drøfter partierne bag forliget om ejendomsskatten en løsning, der kan afbøde de potentielle stigninger og dermed sandsynligvis redde et stort antal især mindre - og mellemstore virksomheder fra en mangedobling af dækningsafgiften. Dækningsafgiften skal ifølge regeringens planer maksimalt kunne stige ti procent hvert år.
På tærsklen til skattesmæk
Men det haster. Administrerende direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt, peger på, at de nye dækningsafgifter træder i kraft fra årsskiftet:
- Dækningsafgiften er bundet op på et system, der har været så fejlbehæftet og uigennemsigtigt, at det skriger til himlen. Politikerne har i ejendomsvurderingerne indbygget en beskyttelse af boligejerne, men det har man glemt i forhold til de erhvervsdrivende. Vi har brug for handling NU. Den nuværende aftale er flere år gammel, og de berørte virksomheder står nu på tærsklen til et stort skattesmæk. Politikerne bør ikke udsætte erhvervslivet for unødig usikkerhed, siger han og understreger, at en stigning i dækningsafgiften på ti procent rammer virksomhederne hårdt på et tidspunkt, hvor der i forvejen er et højt antal konkurser.
SMVdanmark foreslår derfor, at der bør være samme regler for dækningsafgift som for grundskyld, hvor betalingen højst må stige med 4,75 procent af den samlede stigning pr. år, indtil stigningen er fuldt indfaset..
Erhvervsfjendtlige kommuner med dækningsafgift
Sjælland: Albertslund, Hillerød, Allerød, Hvidovre, Ballerup, Høje-Taastrup, Brøndby, Hørsholm, Dragør, Ishøj, København, Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Gentofte, Roskilde, Gladsaxe, Rudersdal, Glostrup, Rødovre, Greve, Tårnby, Halsnæs, Vallensbæk, Helsingør, Herlev
Jylland: Kolding, Fredericia, Randers, Aalborg, Aarhus
Fyn: Kerteminde