Aktuelle nyheder - Byggeri

Regeringen lader erhvervslivet sejle sin egen sø

Regeringen lader erhvervslivet sejle sin egen sø

Regeringens indgreb mod generationsskifteskatten, rammer især de små og mellemstore virksomheder hårdt, siger formanden for Dansk Håndværk og SMVdanmark, Niels Techen

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Formanden for Dansk Håndværk – og SMVdanmark – Niels Techen, der selv er ejer af en mindre snedker-tømrervirksomhed i Karlslunde syd for København, ser optimistisk på det kommende år i forhold til de mindre og mellemstore virksomheder.

Han peger over for BygTek på, at det som udgangspunkt går godt i Danmark, og at det er nu, man skal fastholde momentum til at ’lægge lidt til side’:

- Små og mellemstore virksomheder, der ikke har benyttet mulighederne for at lægge lidt til side, får før eller senere problemer, fordi vi ved, at ’bøtten vender’ før eller siden. Derfor skal man ikke bare styrke sin position, men også fastholde en fornuftig indtjeningsgrad, siger Niels Techen.

For meget puljeri i det offentlige
Han ser dog fortsat mangel på kvalificeret arbejdskraft, som en udfordring, og så peger han på en stigende tendens til, at det offentlige igen puljer udbud:
- Derfor bliver det sværere for de mindre virksomheder at få opgaver for den offentlige sektor. Det er stik mod det, der ellers var aftalt. Vi har i mange år argumenteret for, at det er fornuftigt at udbyde i mindre udbud, så det kommer kommunen til gode, når de bruger de lokale håndværkervirksomheder. Det vandt gehør i mange kommuner, men nu er det igen begyndt at gå den forkerte vej, fordi nogle kommuner synes, at det er nemmere at pulje opgaverne til nogle store aktører, siger formanden for DHV.
Ifølge Niels Techen fører de store udbud til store retssager og mange tvister, fordi der ’ikke er nogen til at styre tingene:
- Det er ingen ’win-win’ situation, og slet ikke for samfundet, siger han.

Klimaforandringerne giver store muligheder for byggeriet
Ellers har han meget fokus på de krav og opgaver, som klimaforandringerne kommer til at stille til ikke mindst små og mellemstore virksomheder:

- Regeringen har nedsat de 13 klimapartnerskaber, hvor byggeriet er den ene – men meget store – fordi der er meget fokus på mulighederne for energiforbedringer. Der har de små og mellemstore virksomheder, der er så rigt repræsenterede i Danmark, en meget stor rolle. Der vil være et marked hos både privatkunder, den offentlige sektor og erhvervssektoren for at energioptimere bygninger. Derfor skal vore virksomheder gøre sig klar ved både at skole sig til at udføre opgaverne og tænke i bæredygtighed. Det er tid til at ’tænke anderledes’, men det er der ikke så mange, der er parate til. Dels fordi vi ikke kender løsningerne endnu, og dels, fordi byggeriet er en kompleks størrelse, hvor man skal være klar til at gribe mulighederne, når de viser sig, siger Niels Techen videre.

Pas på vekseluddannelserne
Han er dog ikke begejstret for regeringens indgreb mod generationsskifteskatten, der rammer især de små og mellemstore virksomheder hårdt:

- Noget tyder på, at erhvervslivet ikke har regeringen store fokus. Virksomhederne får lov til at sejle deres egen sø, men det kan måske på den anden side betyde, at vi slipper igennem uden yderligere forringelser. Vi frygter dog for vores erhvervsuddannelsessystem, hvor vekseluddannelserne er meget vigtige at fastholde. Vi skal skaffe plads til flere lærlinge, men ikke afskaffe vekseluddannelsessystemet, som der har været snakket om, siger Niels Techen,

Vedligeholdelsesefterslæb
Han er meget bevidst om, at byggesektoren gennem mange år har fungeret som konjunkturregulator, som politikerne har kunnet skrue op og ned for, men noterer samtidig, at der er et stort vedligeholdelsesefterslæb i den offentlige sektor med både bygninger og vejene:

- Det er nu, man skal sætte tingene i gang, så man er klar, hvis der skulle komme en lavkonjunktur. Der er jo en vis tid, fra beslutningerne om investeringer træffes, og til de kan gennemføres. Der håber jeg, at kommunerne for lidt mere spillerum i den nye regering. Det samme gælder boligjobordningen, der også begyndte som konjunkturregulator, men har vist sig at være et værn mod det sorte arbejde. Pengene har bedst ved at gå gennem statskassen, så vi alle sammen får glæde af dem.

Nej til flere administrative byrder
Niels Techen har et ønske til den nye regering om at forhindre flere administrative byrder – hellere lempe dem og gøre nemmere og enklere at drive en virksomhed:
- Det er i dag alt for kompliceret, og der bruges for meget tid på kontroller, som ingen virkning har. Vi skal mere over til en tillidsbaseret måde at gøre tingene på. Vi skal fokusere på stigende produktivitet frem for at tilgodese nogle embedsmænd ved at udfylde nogle papirer og skemaer.

Klik på nedenstående link og hør hele interviewet med Dansk Håndværks formand Niels Techen

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3809&T=Regeringen%20lader%20erhvervslivet%20sejle%20sin%20egen%20sø

Læs mere om Byggeri

8/1 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.