Rekordmange byggeprojekter udskydes
Ifølge Bygherreforeningens ’Bygherrebarometer’ er cirka 40 procent af alle byggeprojekter blevet aflyst eller udskudt i år. Særligt er boligmarkedet gået i stå
Del artiklen påAf Dan Bjerring
Der bliver fortsat aflyst eller udskudt mange byggeprojekter i Danmark. Særligt er boligbyggeriet ramt af et øget renteniveau, og dertil kommer stor usikkerhed om priser på materialer og energi.
Det er både de almene boligorganisationer og de private udviklere, der ifølge de nyeste tal fra Bygherrebarometeret, som Bygherreforeningen udgiver i samarbejde med Byggefakta, er ramt.
Direktør Henrik L. Bang, fra Bygherreforeningen peger på, at man skal tilbage til finanskrisen for at se lignende tal.
Branchen velpolstret
Dengang blev mange projektudviklere ramt af konkurser, og det havde konsekvenser for hele samfundsøkonomien:
- Men i dag er branchen generelt mere veldrevet og velpolstret. Det er yderst positivt, at landets bygherrer og byggebranchen generelt absorberer situationen så fornuftigt, som det er sket indtil videre, siger Henrik L. Bang.
Der er stigende priser, som har stoppet for det meste almene nybyggeri de seneste par år, og siden krigen i Ukraine er realiseringsprocenten for de private bygherrer dykket kraftigt.
Der var ifølge Byggefakta planlagt store byggeprojekter for 140 milliarder kroner i 2023, men den seneste prognose viser at kun 60 procent sættes i gang. Inden coronaen var realiseringsprocenten oppe på cirka 80 procent.
Mange energiprojekter
Kommunikations- og marketingchef Mette Linneboe Petersen fra Byggefakta forklarer, at det er de største regioner og største byer, som står for de største fald i 2023. Og det smitter også af på planerne for 2024.
Byggeplanerne i Region Midtjylland faldt med ikke mindre end 27 procent, hvilket primært kan tilskrives en nedgang i boligbyggerier i Aarhus. Til gengæld er der en stigning for byggerierne i Region Syddanmark og Region Sjælland.
- Inden for energi ser vi en rekordhøj pipeline, hvilket må tilskrives den grønne omstilling. Der er en række biogasanlæg, varmepumpeanlæg og solcelleparker i pipelinen. Endelig er der også flere nye vandværker på vej, samt fjernvarmeprojekter. Energi- og forsyningsområdet vokser og tæller næste år projekter for 20,5 millisrder kroner. Det er en stigning siden sidste år på 35 pct. Området er tredoblet på blot tre år, siger hun.
Ser bedre ud næste år
Henrik L. Bang hæfter sig ved, at der er markant færre af Bygherreforeningens medlemmer, der regner med at udskyde eller aflyse projekter i 2024 end på samme tidspunkt sidste år. 55 procent mener ikke, de kommer til at aflyse eller udskyde projekter i det nye år:
- Når vi spørger til udfordringerne, er det i højere grad rådgivernes ydelser samt dokumentation og myndighedsbehandling. Vores medlemmer oplever generelt problemer med certificerede rådgivere inden for brand og statik, ligesom de udfordres af dokumentationskrav på bæredygtighed. Hele samspillet omkring myndighedsbehandling, hvor de oplever stigende krav, komplekse processer, og problemer med at opnå de nødvendige godkendelser er stærkt udfordrende for vores medlemmer. Der er dog enkelte lyspunkter, hvor sagsbehandlingstiden falder i nogle kommuner, og hvor forhåndsdialogen bidrager til bedre forløb, slutter direktøren.