Aktuelle nyheder - Byggeri

Robotter tilpasses efter byggeriets ændrede behovTrods en konservativ branchen oplever adm. direktør i Odico, Anders Bundsgaard Petersen, at det er blevet nemmere at fortælle, hvad Odico laver, end det var for otte år siden.

Robotter tilpasses efter byggeriets ændrede behov

Virksomheden Odico realiserer deres ambition om hver dag at revolutionere byggebranchen ved hjælp af robotteknologi. Det har resulteret i en række løsninger, der øger effektiviteten og frigør hænder og byggeriets potentialer

Del artiklen på

På et bredtfavnende vidensfundament af forskning og flere årtiers erfaring fra henholdsvis Syddansk Universitet og det tidligere Lindøværftet har Fyn etableret sig som international frontløber inden for robotteknologi og automatisering. Over de seneste fem år har de over 100 virksomheder, som befinder sig og udvikler fremtidige løsninger på øens forholdsvis få kvadratkilometer, taget tek-teten med global anerkendelse til følge.

Virkeligheden var dog en anden for otte år siden, da Anders Bundsgaard Petersen og Asbjørn Søndergaard grundlagde virksomheden Odico med det formål, at ’stå op hver dag og revolutionere byggebranchen’:

- Vi ville tage et element, der eksisterede i forvejen – et standard komponent – og via software og hardware-tilpasning gøre det anvendeligt på byggepladsen, fortæller Anders Bundsgaard Petersen, der er adm. direktør i Odico, mens Asbjørn Søndergaard er udviklingschef.

Men i 2012 var størstedelen af branchen slet ikke interesseret eller lydhør:

- De fleste havde ikke andet end smil tilovers for vores ide.

Det var derfor med stor ydmyghed, at de to nyslåede virksomhedsejere startede egen produktion. Men troen på, at behovet var der, fejlede intet – til trods for, at markedet endnu ikke var skabt:

- Vi er jo alle sammen vant til at gøre det samme som alle andre. Vi massekonsumerer, og derfor masseproducerer vi. Sådan er hele fremstillingsindustrien bygget op. Men over år har vores behov udviklet sig til, at vi vil skille os ud, være unikke. Det gælder også i byggeriet, som er udfordret, fordi produktionsapparatet er ikke gearet til det. Vi startede derfor med at udvikle unika-forme til skæringsopgaver, fortæller Anders Bundsgaard Petersen.

- Og samtidig blev vi nødt til at vise branchen, at den havde behov for dét, vi kunne tilbyde. Det brugte vi seks år på.

Makkerparret, hvis ide og ambition gik forud for tiden, kom dog til at nyde godt af, at udviklingen indhentede deres visioner en smule. For på de seks år rykkede byggeriet sig – såvel teknologisk som digitalt – og med nye og skærpede krav til bl.a. støv-, støj- og belastningsreduktion blev vejen banet for mere automatisering. Til dels:

- Det er stadig manges holdning, at ’så længe naboen ikke har investeret i nyt, gør jeg det heller ikke. Men det er da blevet nemmere i dag at fortælle, hvad vi laver, lyder det fra direktøren.

Mest at vinde på tilpasningen
Efter at have arbejdet for at sætte automatisering på dagsordenen i byggeriet blev Odico for to år siden det første børsnoterede robotselskab i Danmark.

I dag råder virksomheden over egen platformsteknologi, ’Factory on the Fly’, der bringer robotter direkte til byggepladsen. Teknologien er drevet af virksomhedens operativsystem, Sculptor, som nemt og sikkert lader enhver arbejde med robotter ved blot et tryk på en iPad.

Platformen inkluderer også 'Cut’n Move' til hurtig og mobil fliseskæring, det flytbare robotlaboratorium 'Robolab' til fremstilling af komplicerede emner i en simpel, file-to-factory arbejdsproces, samt den mobile robotplatform for præcisionsboring af valsede metalprofiler, Drill Mate.

Anders Bundsgaard Petersen forklarer, at blandt de tre værdiskabende parametre i byggeriet – materialer, tilpasning af materialer og montering af materialer – ligger tidsrøveren i tilpasningen. Og det er her, Odico kan optimere – til glæde for håndværkerne og branchen generelt:

- Foruden at øge kvaliteten i udførelsen reduceres støv- og støjgener, og det bliver sjovere for håndværkeren at gå på arbejde. Og jo sjovere, det er at gå på arbejde, jo længere bliver man i arbejdet. Det giver flere hænder, og det har branchen i dén grad også brug for, siger Odico-direktøren og tilføjer, at mennesker og robotters forcer er forskellige, og at det dermed ikke er en kamp om de samme jobs:

- I et byggeprojekt er der altid en række ubekendte, og der opstår uforudsigelige udfordringer nærmest dagligt, som mennesker – uforudsigelige, som vi er – kan løse. Det kan robotter ikke, for de skal have at vide præcist, hvad de skal gøre. De arbejder ikke af sig selv. Så det er ikke et spørgsmål om at fjerne folk fra branchen, men derimod at frigøre menneskelige ressourcer, som kan bruges mere optimalt andetsteds.

Stort potentiale i enormt datagrundlag
Et sted, hvor disse ressourcer eksempelvis bliver udnyttet, er hos Odico, der i dag tæller 19 ansatte. Heraf er over halvdelen teknikere og udviklere, som dagligt forbedrer og udtænker nye løsninger til fremtidens byggeri:

- Det helt store potentiale ligger i at kunne linke det enorme datagrundlag, som i forvejen indsamles ifm. enhver byggesag, og få det ud til robotterne. Dermed vil alle tænkelige tilpasninger kunne ske direkte på pladsen, fortæller Anders Bundsgaard Petersen og holder igen med, hvad Odicos næste løsning bliver:

- Vi har en række applikationer, vi gerne vil ud med, og uden at sige for meget er der jo en række andre elementer end fliser, der skal skæres.

Som first mover er der selvfølgelig heller ingen grund til at røbe for meget for konkurrenterne. Selvom de kan være svære at få øje på:

- Vi har meget få konkurrenter, også globalt set. Og mig bekendt er der ingen andre, der arbejder med ’Factory on the Fly’-lignende løsninger. Så her står vi lidt alene i en endnu ikke-konsolideret branche. Men det er kun et spørgsmål om tid, før det ændrer sig.

Fra sin position i markedet søger Odico naturligt også uden for Danmarks grænser. I forvejen opererer virksomheden i Skandinavien og Nordeuropa, mens markeder i Mellemøsten er på tale:

- Og så er der også mange materialer, der bliver skåret i USA, tilføjer Anders Bundsgaard Petersen:

- Her er mange underuddannet, men det udgør på ingen måde et problem, da netop teknologiens brugervenlig gør, at alle, der kan styre en iPhone, kan styre en robot. Og det er jo netop, hvad det handler om: At få det bedste ud af begge parter ved at sætte robotten til det opslidende, gentagende arbejde og det omstillingsparate, tænkende menneske til at instruere og innovere.

-kj

Læs mere om Byggeri

1/3 2021