left banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Sindsstemning afgør vinter- eller julestemning i byggesektorenByggesektoren er fortsat præget af en svag pessimisme

Sindsstemning afgør vinter- eller julestemning i byggesektoren

Dykkende fremtidsforventninger i erhvervslivet er midlertidigt stoppet. Grundtonen i erhvervslivets fremtidssyn er fortsat præget af en vis usikkerhed

Del artiklen på

Samfund

Af Dan Bjerring

Om det er politikernes generelt negative omtaler af dansk økonomi, ikke mindst fra regeringens side, der fortsat får danskerne til at se negativt på udsigterne for den økonomiske fremtid, er ikke til at vide, men Danmarks Statistik månedlige konjunkturbarometer for november viser, at fremtidsforventningerne i industrien fortsat er negative, selv om de har rettet sig en smule. Også i byggeriet er forventningerne lidt negative, selv om der også her er en smule forbedring.

Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg har længe påpeget, at dansk økonomi indtil videre har iført sig et ’teflonlag”, hvor den internationale usikkerhed og afmatning er prellet af på de hårde økonomiske nøgletal:

- Men der har henover efteråret været visse ridser i den teflonbelagte overflade med sløje, ’bløde’ nøgletal, herunder erhvervslivets forventninger til fremtiden, siger Bo Sandberg

Politisk korrekthed
Han henviser i øvrigt til ’den evindelige diskussion om politisk korrekthed’. Hvor de seneste par ugers tema har været om forskellige ting skulle kategoriseres som ’vinter eller jul’.

Også når man snakker om erhvervslivets fremtidsforventninger, er der en stor indholdsmæssig forskel på, om man er i vinter- eller julestemning:

- Og svaret er i øjeblikket et sted midt imellem. Heldigvis er de dykkende fremtidsforventninger i erhvervslivet nu midlertidigt stoppet. Grundtonen i erhvervslivets fremtidssyn er dog fortsat præget af en vis usikkerhed. Men bedringen i november kan eventuelt skyldes, at hverken afmatning i Tyskland, handelskrig eller Brexit har udviklet sig til det værre i løbet af måneden, snarere tværtimod, siger Bo Sandberg.

Dobbelt udfordring
Ifølge Danmarks Statistik er industriens indikator steget fra -12 til -6 og byggeriets fra -3 til -2, og det er også i november, især beskæftigelsesforventningen, der trækker i optimistisk retning for byggeriet, mens vurderingen af ordrebeholdningen trækker modsat.

I november blev 24 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, og det er en lidt lavere procentandel end i september og oktober.

- Byggevirksomhederne står i en dobbelt udfordring. I nogle dele af markedet, er der ved at være lavvande i ordrebøgerne, men samtidig går udfordringen med at finde kvalificeret arbejdskraft ikke væk af sig selv. Man kan vel sige, at det konjunkturmæssige pres på arbejdsmarkedet er aftagende, men den underliggende, mere strukturelle mangel på faglærte medarbejdere – især tømrere og elektrikere – består, siger Dansk Byggeris cheføkonom.


Læs mere om Byggeri

29/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.