Aktuelle nyheder - Byggeri

Skandinavien samlet til diskussioner om træ og betonStudiet på Aalborg Universitet i København, hvorfra Bygningsfysikdagen blev transmitteret ud til 170 deltagere i hele Norden. Foto: Birgitte Christiansen.

Skandinavien samlet til diskussioner om træ og beton

Årets Bygningsfysikdag blev afholdt digitalt og tiltrak ikke kun deltagere fra hele Danmark, men også fra Grønland, Færøerne, Island, Sverige og Norge

Del artiklen på

I sidste uge afholdt Build for sjette gang Bygningsfysikdag 2021 i samarbejde med Byg-Erfa, IDA Bygningsfysik og med H+H som årets sponsor. Temaet i år var de bygningsfysiske egenskaber ved træ og beton. Et tema, som fylder meget i byggeriet i disse år. Bæredygtighed er et andet vigtigt emne i disse år, om det sagde Ruut Peuhkuri, Build, som var tovholder på dagen i sin indledning:

- Vi har alle et ønske om at bygge bæredygtigt. Men ofte havner branchen i det gode gamle slagsmål om: Er det mere bæredygtigt at bygge med træ og halm end med tegl og beton? I stedet for denne store og komplekse diskussion fokuserer konferencen på det bygningsfysiske. Hvordan vælges de rette materialer til det rette brug, og hvilke udfordringer og muligheder er der ved at bruge det ene eller andet materiale.

Grundet corona måtte konferencen igen i år blive holdt online, og i år var der over 170 tilmeldte – hvilket er rekord. Og der var endda også deltagere fra Grønland, Færøerne, Island, Sverige og Norge. Onlineformatet formår således at række længere ud rent geografisk:

- Trods det håber vi selvfølgelig, at vi igen kan mødes fysisk, når den næste Bygningsfysikdag løber af stablen d. 4. maj 2022. Vi vil dog også undersøge om, det kan kombineres med en onlinetransmission, da det har vist sig at være en god måde, at nå ud til flere på, lyder det fra arrangørerne.

Vis vand væk
Den gammel og kendte sætning: Vis vand væk, vand volder vanskeligheder er baggrunden for meget af det, forskere såvel som praktikere talte om på dagen. Der var således et indlæg om, hvordan NCC i øjeblikket bygger en skole under den hidtil største totaloverdækning i Danmark nogensinde. Det sker på Amager, og den store gevinst ved denne metode er, at materialerne og konstruktionerne holdes tørre under hele byggeprocessen. Dette betyder også, at bygningen kan opføres fra neden og op. Selvom man på en almindelig byggeplads prioritere at få lagt tag på hurtigst muligt, ender det alligevel ofte med, at byggematerialerne og det halvfærdige hus står ubeskyttet under åben himmel og derfor kan ende med at blive meget våde. Konsekvenserne er betydelig skimmelrisiko og omkostninger og tid til udtørring.

Indlægsholderne kom især godt rundt om emnet træ. Her er tre vigtige udsagn fra dagen:

- Træ kan holde i mange hundrede år, hvis det holdes tørt, sagde Mikael Koch fra Træinformation og fortsatter:

- I den forbindelse er konstruktiv træbeskyttelse, hvor man tænker nøje over detaljerne og arbejder med udhæng, drypnæser, overfladebehandlinger og inddækninger helt afgørende.

- Hold træ tørt, selvom det bliver vådt. Det lyder umuligt, men er rent faktisk tankegangen bag nogle af de moderne principper, hvor man går ind og modificerer træet, så træets egenskaber ændres. Ved at modificere træet sænker man sorptionsisotermen for træ, så det ikke kan optage så meget vand og dermed bliver mere modstandsdygtig overfor biologisk nedbrydning, lød det videre fra Emil Engelund Thybring fra Københavns Universitet, mens blandt andre Carsten Rode fra DTU og Kim Wittchen fra Build anbefalede at vælge materialer med omhu:

- Og brug af de rette materialer til det rette sted. Udfordringen er, at vi skal kende materialernes egenskaber og det miljø, vi placerer dem i, samt udnytte denne viden aktivt i designprocessen.

Vælg materialer med lang levetid og genbrug dem
Det sidste udsagn gælder alle materialer, også beton, puds og murværk. Dagen bød også på et indlæg om, hvor svært det er at måle fugtindholdet i beton, EPS-beton og pudslag. Det viser sig, at det er af afgørende betydning, hvordan og hvor stort prøvehullet bores, pointerede Tommy Jacobsen fra Teknologisk Institut, mens Lasse Lind fra 3XN/GXN kom med et indlæg om, hvordan tegnestuen arbejder med cirkulære materialer i praksis. Han viste bl.a. projektet Ressourceblokken, som undersøger, hvordan ressourcer fra 60’ernes og 70’ernes boliger kan upcycles i fremtidigt byggeri.

- Som følge af parallelsamfundspakken står flere boligblokke til nedrivning i de kommende ti år. Spørgsmålet er derfor: Kan der bygges nye huse af de elementer og materialer, der rives ned, så de ikke kasseres, men genanvendes? Rent praktisk kan det godt lade sig gøre, men spørgsmålet er, om det også er økonomisk bæredygtigt. Det vil de kommende år vise.

-kj

Læs mere om Byggeri

10/5 2021
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.