Staten bruger nedrivningsfirmaer med ’lig i asbestlasten’
Staten har udvalgt seks firmaer, der skal udføre nedrivning af cirka 1200 minkfarme til en pris af næsten fire milliarder kroner. De har ifølge Fagbladet 3F til sammen på få år brudt Arbejdsmiljøloven næsten 300 gange
Del artiklen påAf Dan Bjerring
Christiansborg
SF’s arbejdsmiljøordfører, Karsten Hønge, har bedt beskæftigelsesminister
Ane Halsboe-Jørgensen (S) nedsætte en taskforce under Arbejdstilsynet, der følger nedrivningen af minkfarmene og blandt andet ved hjælp af jævnlige og uanmeldte besøg sikrer, at nedrivningen sker miljø- og arbejdsmiljømæssigt forsvarligt.
Baggrunden er en række artikler i Fagbladet 3F, der peger på, at en række entreprenørfirmaer går i gang med at nedrive over 1.200 minkfarme, og Bygningsstyrelsen har udvalgt seks virksomheder til at fjerne de cirka otte millioner kvadratmeter bebygget areal til en forventet pris på 3,7 milliarder kroner.
På en del minkfarme forventes det, at der er asbest, PCB, tungmetaller og andre miljøfarlige stoffer, som skal nedrives og bortskaffes forsvarligt, men en opgørelse viser ifølge Fagbladet, at de seks virksomheder til sammen har brudt arbejdsmiljølovgivningen næsten 300 gange siden 1. januar 2018.
Kræver høj kapacitet
De pågældende virksomheder har hver for sig overtrådt regler om eksempelvis asbest mindst to gange og samlet set mindst 37 gange i den pågældende periode. Det viser aktindsigter, som Fagbladet har fået hos Arbejdstilsynet.
Ifølge Bygningsstyrelsen vurderedes det, at ’selv hvis det var muligt at udelukke potentielle tilbudsgivere, ville det være uhensigtsmæssigt at udelukke alle entreprenører, der tidligere har fået påbud fra Arbejdstilsynet, fra at byde på opgaven’:
- Omfanget og tidshorisonten for nedrivningsopgaven fordrer, at opgaven kræver tilbudsgivere med høj kapacitet til at løse opgaven…
De første opgaver er fordelt
Bygningsstyrelsen skriver i et svar til Fagbladet, at hvis nedrivningsentreprenørerne ikke overholder kravene til arbejdsmiljø eller for særligt farligt arbejde, kan de udelukkes fra at byde på de løbende miniudbud og i yderste konsekvens kan kontrakten hæves.
Opgaverne med at nedrive de enkelte minkfarme bliver løbende udbudt i såkaldte ’miniudbud’, hvor de seks udvalgte entreprenørfirmaer kan give deres tilbud på de konkrete opgaver.
Bygningsstyrelsen har tildelt nedrivningen af de første ti minkfarme til tre firmaer - G. Tscherning, Titan Nedbrydning og P. Olesen & Sønner.
Fagbladet oplyser i øvrigt, at P. Olesen & Sønner er det firma, som har overtrådt såvel reglerne om asbest og Arbejdsmiljøloven ’klart flest gange’
Uanmeldte tilsynsbesøg
Ana Halsbor-Jørgensen oplyser i sit svar til Karsten Hønge, at i forhold til den konkrete nedrivningsopgave er Arbejdstilsynet løbende i dialog med Bygningsstyrelsen, som har ansvaret for nedrivningerne:
- Arbejdstilsynet har etableret en tværgående intern gruppe, der har påbegyndt planlægningen af tilsynsarbejdet i forbindelse med nedrivning af minkfarme. Arbejdstilsynet vil allerede før nedrivningerne påbegyndes holde dialogmøder om arbejdsmiljøet med de virksomheder, som skal udføre nedrivningen. De første møder forventes holdt i denne måned. Arbejdstilsynet vil også føre tilsyn med selve nedrivningsarbejdet, hvilket også vil omfatte uanmeldte tilsynsbesøg. Tilsynsopgaven koordineres på tværs af Arbejdstilsynets tre tilsynscentre, da nedrivningsopgaverne fordeler sig over hele landet. Kommunerne har ansvaret for at føre tilsyn med miljøforhold, lyder det fra beskæftigelsesministeren.