left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Sund fornuft – stor besparelseHusk at dreje termostaten til radiatoren helt i bund

Sund fornuft – stor besparelse

En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at omkring 210.000 husstande ikke sætter deres varmeanlæg til sommerdrift

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det burde være logik for burhøns, at selve varmeanlægget i huset neutraliseres i sommerperioden og alene producerer varmt vand.

Men sådan er det ikke, selv om det ville give en besparelse på 600-1700 kroner pr. husstand – svarende til 125 millioner kroner på landsplan.

Det er altså ikke nok at dreje termostaten på radiatoren i bund. Selvom radiatorerne ikke varmer, arbejder varmeanlægget stadig.

For besværligt
I Energistyrelsens undersøgelse oplyser danskerne blandt andet, at manglende sommerlukning skyldes forglemmelser, at det er besværligt, eller at de ikke vidste, man skulle sætte det til sommerdrift.

Selvom visse nye modeller slår over til sommerdrift af sig selv, skal ældre varmeanlæg indstilles manuelt. Det tager det ikke mange minutter at indstille anlægget og slukke for cirkulationspumpen.

På SparEnergi.dk findes der guides, der viser, hvordan man sætter sit anlæg på sommerdrift.

Den enkeltes besparelser afhænger af typen af varmeanlæg. Man kan eksempelvis spare op mod 1700 kroner ved at sommerlukke sit oliefyr eller omkring 700 kroner for fjernvarmeanlægget med de nuværende varmepriser.

Besparelser
Oliefyr: 1.700 kroner
Naturgas: 1.300 kroner
Træpillefyr: 1.100 kroner
Luft til vand varmepumpe: 800 kroner
Fjernvarme: 700 kroner
Jordvarme: 600 kroner
Læs mere om Byggeri

18/5 2023