Tunnelrørsfabrik til 5 milliarder skal måske ikke rives ned alligevel
De tre tunnelelementhaller ved Femernforbindelsen får måske lov til at blive stående efter færdiggørelsen af den faste Østersøforbindelse
Del artiklen påAf Dan Bjerring
Christiansborg
Oprindeligt var det planen at fabrikken, der fremstiller tunnelrør til Femernforbindelsen, skulle nedrives efter endt brug.
Men i et interview med dagbladet Børsen åbner transportminister Trine Bramsen mulighed for, at fabrikken ikke bare får lov til at blive liggende, men at den skal fortsætte med at fremstille tunnelrør til andre projekter i Danmark.
Kræver lovændring
Fabrikken har kostet staten fem milliarder kroner i etableringsudgifter og består af tre store produktionshaller over et areal på cirka 1½ kvadratkilometer. Skal den blive stående, kræver det imidlertid en lovændring, idet det blev besluttet i anlægsloven i 2015, at den skulle rives ned efter endt brug.
Transportministeren siger til Børsen, at tunnelelementfabrikken skaber mange muligheder, der overtrumfer en nedrivning. Hun mener blandt andet, at fabrikken kan bruges til at skabe elementer til den kommende københavnske havnetunnel.
Kan også anvendes af andre lande
Desuden peger Trine Bramsen på, at også andre lande vil kunne bruge de danske kompetencer og faciliteter, og den vil også kunne anvendes i forbindelse med etablering af
kunstige øer, til eksempelvis vindmølleprojekter.
Venstre har dog som forligspartner endnu ikke meldt ud, om de er indstillet på at lade fabrikken blive liggende, og partiets transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, vil først have foretaget flere analyser af mulighederne.