scroll
Verdens største elektriske kran står klar i ØsterildHC100 er produceret i Tjekkiet. Når den er sat op, måler den 245 meter i højden og kan løfte 3000 ton. Foto: Nordania Leasing.

Verdens største elektriske kran står klar i Østerild

Kranen er tyve meter højere end Øresundsbroens pyloner og står i Thisted

6. december 2023 klokken 13:50: Efter ønske fra BMS Heavy Cranes er artiklen blevet justeret, da der i den oprindelige version indgik oplysninger, som ikke må offentliggøres.

Nordjylland har fået en verdenssensation på besøg. Den hedder HC100 og er verdens største, elektriske kran. Helt præcist troner den sig over Danmarks nationale testcenter for store vindmøller i Østerild, tæt på Thisted.

Højden på 225 meter svarer til mere end længden af to 11-mands fodboldbaner, eller tyve meter højere end Øresundsbroens pyloner.

HC100 er en ringkran. Det vil sige, at kranen står og drejer rundt på et spor - et stort ringformet fundament i modsætning til ’almindelige’ kraner, der har et centreret drejepunkt. Det brede fundament gør, at kranen kan løfte meget mere og kan dreje rundt med det tunge løft. Den er fuldt elektrisk, selv om den også kan drives med en generator.

- Men når man kan drive den med strøm, så gør vi da det. Udover at det er mere miljøvenligt, så er det også billigere, siger Jesper Lund Hedegaard, der er økonomidirektør i BMS Heavy Cranes.

Udover økonomiske og driftsmæssige fordele giver det en tredje fordel, at kranen er elektrisk, for virksomheden bliver målt på, hvor meget CO2 den udleder.

- Vores kunder stiller krav om det, bankerne begynder også på det, og samtidig har vi også selv en stor interesse i at levere noget af verdens mest energi- og klimavenlige kranservice, siger Jesper Lund Hedegaard.

Investeringen er BMS-koncernens klart største enkeltinvestering til dato. 

-dc

1/12 2023