Aktuelle nyheder - Byggeri

Vinduesberegninger er ren talmagi

Vinduesberegninger er ren talmagi

Brancheforeningen VinduesIndustrien går nu direkte til angreb på klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgens prioriteringer i forbindelse med muligheden for tilskud fra Bygningspuljen.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

VinduesIndustrien kalder det ’ærgerligt’, at ministeren ’ikke bruger sin egen beregner eller lytter til forskningen og byggebranchens eksperter’.

Der henvises til, at energimærke A ifølge Dan Jørgensen ikke sikrer forbrugerne de bedste vinduer. Derfor har Energistyrelsen indført ekstra krav til A-mærkede vinduer, hvis de skal opnå tilskud i Bygningspuljen.

Aftale om energimærkning
Men nu går branchen i rette med ministeren og henviser til, at da Energistyrelsen og VinduesIndustrien i 2010 indgik en aftale om energimærkning af vinduer, var det i sammenhæng med en aftalt skærpelse af kravene i Bygningsreglementet på 25 procent i henholdsvis 2010, 2015 og 2020 fra først energiklasse C, så B og til sidst A.

For at leve op til kravene i energiklasse A skal vinduet som minimum være energineutralt: Der må ikke slippe mere varme ud, end den varme, vinduet tilfører boligen fra solens stråler i opvarmningssæsonen.

Øger CO2-belastning
Ifølge både VinduesIndustrien, dansk forskning og byggebranchens eksperter er det ikke rentabelt at stille højere krav end energiklasse A til vinduer, når det drejer sig om udskiftning i eksisterende bygninger:

- Nyere dansk forskning viser endda, at de yderligt skærpede krav, der stilles i Bygningspuljen, rent faktisk medfører en øget CO2-udledning og ikke en reduktion, som den er tiltænkt, når hele vinduets livscyklus indregnes, fra vinduets fremstilling til bygningens drift.

Forkerte svar
Derfor var ministeren ifølge brancheforeningen tidligere i marts på afveje, da han afgav et skriftligt svar til Venstres Torsten Schack Pedersen i forbindelse med Bygningspuljens tilskudsordning, ’hvor der til lejligheden er opfundet to nye energiklasser’.

- Af ministerens svar fremgår det nemlig, at ’Energimærkningsordningen for vinduer blev aftalt i 2010, og den er ikke ændret siden. Det står i kontrast til, at Bygningsreglementets minimumskrav er skærpet flere gange i samme periode’…

Ministerens forkerte opfattelse
Det skuffer direktør Johny H. Jensen fra VinduesIndustrien, at ministeren tilsyneladende forestiller sig, at der ingen grænse er for, hvor meget varme nye vinduer kan spare i gamle bygninger.

- Energimærkning A-G giver god mening for de strømforbrugende apparater som vaskemaskiner og køleskabe som en letforståelig forbrugerhjælp til at vælge de mest energieeffektive produkter. Anderledes forholder det sig med vinduer, som er en bygningskomponent, der skal levere frisk luft og dagslys til en bolig, og hvor energieffektiviteten af vinduet skal sættes i sammenhæng med den bygning, hvori vinduerne indbygges, peger Johnny H. Jensen på.

Ingen dokumentation for effekten
Ifølge VinduesIndustrien er de skærpede krav i bekendtgørelsen ren ’talmagi’, uden at der foreligger en dokumentation på effekten:

- De skærpede energikrav i bekendtgørelsen, i forhold til vinduer i energiklasse A, har i stedet pålagt industrien millionudgifter til ekstra dokumentation samt ændringer i produkterne, hvor der typisk er blevet foretaget et ændret rudevalg. Alle omkostninger er blevet lagt på produkterne, som så skal dækkes ind via tilskudspuljen. Alt i alt et dårligt regnestykke for samfundet, mener Johny H. Jensen.

Verdens mest energieffektive vinduer
Danske vinduer er i forvejen verdens mest energieffektive Ifølge en rapport udarbejdet for brancheforeningen kan cirka 70 procent af de omkring 52 millioner kvadratmeter vinduer, som sidder i danske boliger i dag, udskiftes til vinduer i energiklasse A – altså minimumskravet i Bygningsreglementet – med et besparelsespotentiale på svimlende 4.327 GWh om året:

- Det har krævet rigtig meget produktudvikling at nå dertil, hvor vi er i dag: Hvor danske vinduer er blandt verdens mest energieffektive. Men vi må også sige, at vi ikke anser det for hverken rentabelt eller fornuftigt at kræve yderligere skærpelser…Der er simpelt hen ikke evidens for, at en yderligere skærpelse vil blive omsat til reelle energibesparelser i det faktiske energiforbrug, slutter Johny H. Jensen.

Læs mere om Byggeri

15/4 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.