Aktuelle nyheder - Døre & vinduer

Godt håndværk kan ikke erstattes af robotter Et vindue er ikke bare et vindue. Sådan lyder det fra specialsnedker Svend Odgaard, der har været ansat i 36 år hos Outrup Vinduer & Døre, heraf 15 år i specialafdelingen.

Godt håndværk kan ikke erstattes af robotter

Specialsnedker Svend Odgaard producerer vinduer og døre med de fineste håndværksmæssige detaljer. F.eks. kræver buede vinduer og specialsprosser et helt særligt håndværk, som en robot ikke kan efterligne

Del artiklen på

I en tid, hvor alt bliver digitaliseret, og maskinerne tager over, er der stadig folk, der til dagligt værner om det gode, klassiske håndværk. En af dem er 63-årige Svend Odgaard, som arbejder hos Outrup Vinduer & Døre. Han er ansat i virksomhedens specialafdeling, hvor han dagligt står i duften af savsmuld og producerer vindues- og dørløsninger, som kræver et helt særligt håndværk:

- Hos Outrup producerer man både standardløsninger og specialløsninger, og jeg er en del af en afdeling bestående af syv mand, der fremstiller alle de særprægede efterspørgsler, der kommer ind fra kunderne. Og modsat standardløsningerne bliver stort set alt ved specialløsningerne udarbejdet i hånden. Det gælder både vinduer med specialsprosser eller vinduer, som skal produceres i diverse atypiske former eller med helt særlige mønstre – altså med andre ord alle de opgaver, en maskine ikke kan klare, forklarer Svend Odgaard.

Han er i sin tid udlært tømrer og har arbejdet som det i fem år, inden han blev ansat hos Outrup Vinduer & Døre i 1983. Han har været i virksomheden i intet mindre end 36 år, og har i løbet af årene arbejdet i forskellige afdelinger med vidt forskellige opgaver. Det har givet ham en helt unik viden om vindues- og dørproduktion, som kun få andre i landet har:

- Igennem de 36 år, jeg har været hos Outrup, har jeg været placeret i forskellige afdelinger og løst forskellige opgaver, og det har givet mig et dybdegående indblik i, hvad der skal til for at producere et kvalitetsvindue. Særligt de seneste 15 år i specialafdelingen har nok gjort mig til lidt af en vinduesnørd, da jeg har fået lov til at beskæftige mig med de opgaver, som kræver unikke løsninger og en helt anden form for håndværk, fortsætter Svend Odgaard.

Artiklen fortsætter under billedet...
Svend Odgaard har løbende taget billeder af det unikke, håndværksmæssige arbejde, han har været med til at producere.

Svaret findes ikke i en manual
Spørger man Svend Odgaard, hvad der motiverer ham til dag efter dag at trække i arbejdstøjet og møde ind i produktionen hos Outrup Vinduer & Døre, er han heller ikke i tvivl. De mange vidt forskellige ønsker fra kunderne, som i løbet af årene kun bliver mere og mere specifikke, er med til hver dag at give ham og resten af afdelingen nogle helt nye, spændende, faglige udfordringer:

- Noget af det, der virkelig giver mig blod på tanden til dagligt, er, når der kommer en speciel ordre ind, som vi ikke har set lignende før. Her er det afdelingens opgave at finde en måde, hvorpå vi på bedst mulig vis kan imødekomme kundens ønsker, og her er der altså hverken folk, vi kan spørge, eller manualer, vi kan finde svaret i. Derimod ligger svaret i det gode håndværk og vores tilsammen over 100 års erfaring med at fremstille kundetilpassede løsninger, slutter Svend Odgaard.

-los

Læs mere om Døre & vinduer

17/6 2019