Debat: Bøvlede regler giver fugtige og ubrugelige kældreVerner H. Kristiansen er formand for Danske Kloakmestre, men er også kendt som Kloakdoktoren.

Debat: Bøvlede regler giver fugtige og ubrugelige kældre

Efter renovering og separering bliver ledningerne tætte og fungerer ikke længere som dræn. Så stiger grundvandet, og der kommer vand i kælderen, påpeger formand for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen, der gerne vil være en del af løsningen

Grundvandet stiger.

Som kloakmestre ser vi også den længe ventede separering af regn og spildevand og dermed nye og tætte rør som en af årsagerne til det, som borgerne med kældre opfatter som højt grundvand.

Kommunernes prioritering af kloakkerne er ikke alle steder helt optimalt, hvorfor forsyningerne har taget over, og nu kæmper forsyningerne med kommunernes efterslæb af gamle, utætte kloakledninger.

Når ledningerne nu renoveres, bliver det til tætte kloakker – som det altid har været hensigten med kloakker – hvorved deres evne til at dræne forsvinder, og grundvandet stiger.

Vi mener, at vi i langt højre grad skal have alle berørte parter indblandet i de forskellige problematikker for at komme i mål. Grundejere og os kloakmestre kan godt bidrage med lidt, så vi får den bedste løsning.

Alt for mange boligejere oplever, at deres kældre bliver fugtige og ubrugelige, når kommuner og forsyningsselskaber renoverer kloaker i deres veje.

For efter renovering og separering bliver ledningerne tætte og fungerer dermed ikke længere som dræn. Af samme grund stiger grundvandet, og så kommer der vand i kælderen.

Det groteske er, at de projekterende i mange tilfælde ved, at boligejerne går en ubehagelig fremtid i møde. Men de siger intet. Formentlig fordi de nuværende regler alligevel forhindrer en fornuftig løsning.

Derfor må reglerne naturligvis laves om.

Det kunne f.eks. ske ved, at kommuner og forsyningsselskaber får lov til at etablere og drifte et dræn, som etableres i forbindelse med det øvrige arbejde.

Med udsigten til oversvømmede kældre garanterer jeg, at husejerne hellere end gerne vil gå sammen i et drænlaug og derigennem betale hele gildet.

Det vil være en løsning, der sparer mange bitre følelser mod de projekterende, der nok lovede separering og tætte kloaker, men intet sagde om vand i kælderen.

Verner H. Kristiansen
Formand
Danske Kloakmestre
verner@danskekloakmestre.dk
Tlf. 24642830

25/11 2024
  • Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

    Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

    biler-til-byggebranchen ›De danske kommuner får mulighed for at forbyde køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i de danske byer
  • Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    politik ›Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark Det skal gøres nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø
  • Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    kloak-afvanding ›En plan til 23 millioner kroner med diger og højvandsmure til at beskytte Præstø by mod fremtidens stormfloder tager nu første skridt fra plan mod realisering. Målet er at projektets diger og højvandsmure kan stå klar i Præstø i 2027
  • Debat: Klimasikringens æra er på vej

    Debat: Klimasikringens æra er på vej

    kloak-afvanding ›Oversvømmelser fra regnvand eller havvand gør behovet for at beskytte samfundet mod store vandmængder mere aktuelt end nogensinde, mener Jesper Malm, chef for politik og kommunikation Bygherreforeningen MorGen Energy.
  • Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    facader ›Næsten 20 procent af danske boligejere overvejer at foretage investeringer i klimasikring. Men der er barrierer, der ligger i vejen
  • Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    byggeri ›Ny guide fra BFA Bygge & Anlæg viser, hvordan virksomhederne selv kan gå i gang med at forbedre arbejdsmiljø og effektivitet med fokus på ledelses og ansattes adfærd
  • Svag projektledelse og svigtende byggeledelse i Niels Bohr byggeriet

    Svag projektledelse og svigtende byggeledelse i Niels Bohr byggeriet

    politik ›Det fremgår af en ny rapport over skandalebyggeriet Niels Bohr Bygningen, at de voldsomme budgetoverskridelser ikke kan henføres til en enkelt årsag. Budgettet steg fra 2,1 milliarder kroner til 5,2 milliarder kroner
  • Danva: Det må være statens ansvar at dæmme op for klimaoversvømmelser

    Danva: Det må være statens ansvar at dæmme op for klimaoversvømmelser

    kloak-afvanding ›Voldsomme konsekvenser af klimaforandringerne har de seneste to år for alvor understreget vigtigheden af at klimasikre Danmark yderligere. Danva foreslår, at en statslig vandmyndighed får det overordnede ansvar for vandressourcer og klimatilpasning