scroll
Tårnby Kommune vejleder private i at fjerne asbesttage

Tårnby Kommune vejleder private i at fjerne asbesttage

Miljøafdelingen i Tårnby Kommune på Amager har i øjeblikket mange sager med spredning af asbest, når borgere har fået renset tag

Af Dan Bjerring

Det understreges på kommunens hjemmeside, hvis der er asbest i et tag, skal bygningsejeren eller den eventuelle håndværker anmelde det til Arbejdstilsynet, og at man skal have en kopi af kvitteringen for tilladelsen, inden rensning sættes i gang.

Mange Tårnby-borgere bor i huse med eternittag, og i øjeblikket har kommunens miljøafdeling mange sager, hvor asbesten har spredt sig. Det sker også, selv om borgeren har valgt en entreprenør til at stå for opgaven.

- Derfor bør du altid sikre dig, at du har set en kvittering på tilladelse fra Arbejdstilsynet, inden du siger ja til et tilbud fra en professionel, lyder det umiddelbare budskab.

Spredning trods godkendelse
Imidlertid kan man nederst på kommunens hjemmeside læse om, hvordan man selv – altså ikke en autoriseret håndværker – kan fjerne et asbesttag.

Miljøafdelingens erfaring er, at der kan ske spredning, selvom man har en godkendt dispensation fra Arbejdstilsynet:

- Derfor opfordrer vi til, at man helt undlader at få renset asbest-tage. Asbest-tage er ikke sundhedsskadelige så længe, overfladen er intakt, men har asbesten først spredt sig, er det nærmest umuligt at fjerne alt støvet, og det kan føre til alvorlige konsekvenser for dit eget og andres helbred, skriver kommunen.

Kend reglerne grundigt
Det understregs, at tagene ikke sundhedsskadelige, når de er etablerede. De er først sundhedsskadelige, når du skal rense, gennembryde eller skifte dit tag, da asbest kan afgive sundhedsfarligt støv.

Det er meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne, når du skal arbejde med asbest for både at beskytte dig selv, din familie og dine naboer.

Rens taget med blød børste og vandslange
Og her er det så, at kommunen giver anvisning på, hvordan den enkelte selv kan rense et asbestholdigt tag.

- Du må kun anvende en blød børste og en vandslange, hvis du selv renser dit tag, som indeholder asbest. Hvis du vil anvende udstyr til højtryksspuling af asbesttag, skal det være godkendt af Arbejdstilsynet…

- Skal du skifte dit tag med asbest, må du gerne selv skrue tagpladerne af, hvis du kan gøre det, uden at arbejdet frigiver støv. Du må hverken skære i dem eller på anden måde bryde eller ødelægge dem.

- Vær meget forsigtig, når du håndterer tagpladerne. Du må aldrig smide eller kaste med dem, da de så vil frigive asbeststøv. Du bør stable dem og bortskaffe dem forsvarligt.

- Hvis du ikke kan undgå at bryde eller ødelægge tagpladerne, bør du overlade opgaven til professionelle.

Se godkendelse af udstyr
Højtryksspuling af materialer med asbest er grundlæggende forbudt. Dog har Arbejdstilsynet mulighed for at give dispensation til professionelle.

Spørg eventuelt firmaet om udstyret er godkendt og bed om at se dispensationen, som altid skal følge det godkendte udstyr.

Har du byggeaffald, som indeholder asbest, skal du altid melde det til kommunens miljøafdeling. Meld affaldet senest to uger før, du går i gang med dit arbejde.

FAKTA
Kommunen forklarer, at bygningsejeren kan undersøge, om taget indeholder asbest ved hjælp af det nummer, som er trykt på oversiden af tagpladerne. Nummeret indeholder 5-10 cifre.

- Hvis det første tal er 0 eller 1, indeholder tagpladen asbest.

- Hvis det første tal er 4 eller 5, indeholder tagpladen ikke asbest.

- Eternittage produceret før 1984 indeholder altid asbest

- Eternittage produceret i årene 1984-1988 kan indeholde asbest

- Eternittage produceret efter 1988 indeholder ikke asbest.

21/8 2024