
Amerikansk selvskade åbner for investeringer i Danmark
Trods dommedagsprofetierne om udviklingen i den amerikanske ”Trump-økonomi”, viser det endnu ikke i det såkaldte ”Kongetal”, der viser den månedlige beskæftigelse i USA i maj 2025
Af Dan Bjerring
Cheføkonom i brancheforeningen ”Aktive Ejere”, der er brancheorganisation for private investorer i Danmark, Bo Sandberg understreger, at omfanget af ”økonomisk og politisk selvskade” ikke er set lignende i årtier.
Men i forhold til de hårde, amerikanske, økonomiske nøgletal er der dog nogle engangseffekter, der mudrer billedet:
- Det er blandt andet den hamstring, der foregår i både produktion og import, mens man venter på de endelige toldsatser i den nye og økonomisk, forskruede virkelighed, siger han.
Zig-zag kurs
Samtidig gør han dog opmærksom på, at den nedadgående trend, der følger i kølvandet på usikkerhed og zigzag kurs, ikke er til at tage fejl af.
Det ses i form af faldende forbrugertillid, faldende erhvervstillid, faldende indtjening i virksomhederne, færre turister, nedgradering af USA´s kreditværdighed og faldende dollarkurs,:
- Arbejdsmarkedet tilpasser sig dog bare lidt mere trægt end aktie-, valuta- og kapitalmarkedet. Derfor vil usikkerheden i kølvandet på toldkrigen først for alvor slå igennem på arbejdsmarkedet i løbet af sommeren og resten af 2. halvår 2025, siger Bo Sandberg.
Stigende sandsynlighed for rentenedsættelse i USA
I maj blev der skabt moderate 139.000 nye job i USA og ledigheden forblev uændret på 4,2 procent.
Dermed er der indtil videre kun en svagt nedadgående trend for Kongetallet:
- Der er nu en stigende sandsynlighed for, at den amerikanske centralbank følger i kølvandet på ECB og sænker renten i løbet af sommeren. Uanset hvad, så åbner den amerikanske selvskade for, at vi i Danmark og EU kan tiltrække investeringer og ny vækst.
- Det kræver dog, at vi får fjernet administrative byrder og skabt de rette betingelser for blandt andet langsigtede og risikovillige investeringer i venturekapital, slutter Aktive Ejeres cheføkonom.