Isover
isover
scroll
Danmark på præmieskamlen i EU-inflation

Danmark på præmieskamlen i EU-inflation

Det samlede forbrugerprisindeks steg i august med 1,4 procent i forhold til samme måned året før. I juli var den tilsvarende stigning 1,1 procent

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den højere inflation i august i forhold til juli skyldes ifølge Danmarks Statistik primært prisstigninger på elektricitet. Tjenester er i gennemsnit steget 2,5 procent det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. Varer er i gennemsnit steget 0,3 procent, og det skyldes primært prisstigninger på elektricitet, fjernvarme og fødevarer.

Forbrugerprisindekset – kerneinflationen - havde en årsstigning på 1,2 procent i august, f’rst pog fremmest på grund af prisstigninger på husleje, der sammen med elektricitet bidrog mest til prisudviklingen det seneste år

Finland havde den laveste EU- inflation
Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 1,4 procent i august. Tallene for august er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i juli steg den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,8 procent fra 2,6 procent i juni.

'EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i juli var Finland med 0,5 procent, Letland med 0,8 procent og Danmark med 1,0 procent.

EU-lande med højst EU-harmoniseret inflation i juli var Rumænien med 5,8 procent, Belgien med 5,4 procent og Ungarn med 4,1 procent

Inflationen under kontrol
I en kommentar fra Brancheforeningen Aktive Ejere til inflationen i august siger cheføkonom Bo Sandberg blandt andet, at inflationen er under kontrol:

- Trods et lille hop opad i august er prisstigningerne fortsat overraskende lave med tanke på den underliggende lønudvikling, siger han og fortsætter:

- Inflationen er ikke længere ’top-of-the-mind’, som tilfældet var i 2022 og 2023. Det ændrer et lille hop opad fra 1,1 procent i juli til 1,4 procent i august ikke på. Årlige prisstigninger på 1,4 procent må siges at være meget moderate med tanke på de markante lønstigninger, der er givet siden overenskomstforhandlingerne i 2023, siger Bo Sandberg.

Godt nyt for købekraften
Bo Sandberg peger på, at den – også i historisk sammenhæng – forholdsvis lave inflation på 1,4 procent er godt nyt for købekraft og privatforbrug:_

- Også selv om erindringen om den kraftige inflation i 2022-23 stadig i betydelig omfang sidder i kroppen og dankortene på forbrugerne, siger cheføkonomen fra Aktive Ejere.

12/9 2024