Bygma Red Week
scroll
Fremragende økonomi skaber gigantisk økonomisk råderumFiguren viser den langsigtede udvikling i offentlig saldo og nettoformue givet uændret politik og en række øvrige forudsætninger

Fremragende økonomi skaber gigantisk økonomisk råderum

Regeringen undervurderer ifølge vismændene det økonomiske råderum med 25 milliarder kroner

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en kommentar til den nye Vismandsrapport bemærker cheføkonom Bo Sandberg fra Brancheforeningen Aktive Ejere, at de økonomiske vismænd når frem til et årligt økonomisk råderum frem mod 2030, der er 25 milliarder kroner større, end regeringens opgørelse.

Ifølge De Økonomiske Råd er råderummet 64 milliarder kroner årligt, mod regeringen og Finansministeriets på 39 milliarder kroner:

- En del af det råderum bør i de kommende år bruges til endnu bedre rammebetingelser for private og risikovillige investeringer, siger Bo Sandberg.

Efterlyser bedre rammevilkår
Samtidig med det gigantiske økonomiske råderum peger Bo Sandberg på, at selskabsskatten ikke bliver udhulet, men tværtimod ligger stabilt på det hidtil højeste niveau nogensinde omkring 3,7 procent af BNP årligt:

- Når de positive og brede aftaler om henholdsvis et stærkere erhvervsliv og iværksætterpakken fra juni er implementeret, giver det derfor fortsat mening at se på rammevilkårene for virksomheder og investorer.

- Herunder større forudsigelighed og enklere regler – men også en lavere aktieindkomstskat, siger cheføkonomen.

Hår i suppen
De økonomiske vismænd finder dog også ”nogle hår i suppen”, blandt andet omkring den aftalte genindførelse af retskravet på skematisk værdifastsættelse ved generationsskifter:

- Men her må retssikkerhed og forudsigelighed altså have forrang overfor nogle meget teoretiske betragtninger om et muligt lavere skatteprovenu, mener Bo Sandbeg.

Vismændene er på det principielle plan også negative overfor den politiske aftale om at undgå ”fantomskat” ved for en syvårig periode at gå fra lagerbeskatning til realisationsskat. De erkender dog, at det er en pragmatisk måde at løse en uhensigtsmæssighed i forbindelse med børsnotering:

- I virkelighedens verden, er også dette en vigtig milepæl for iværksættermiljøet, siger Bo Sandberg.

Fremragende dansk økonomi
Det økonomiske Råd blåstempler Aktive Ejeres mangeårige mærkesag om at afskaffe de sidste rester af iværksætterskatten - udbytteskat på selskabers unoterede porteføljeaktier – så investorer ikke bliver hårdere beskattet af ejerandele på under 10 procent af en virksomhed end af ejerandele på over 10 procent.

Ser man på konjunkturvurderingen, er det ifølge Aktive Ejere svært at være uenig med de økonomiske vismænd i, at det indenlandske, økonomiske baggrundstæppe her og nu er tæt på at være fremragende.

Midlertidigt beskæftigelsesfald under corona
På de ti år fra 2013 til 2023 steg beskæftigelsen med cirka 400.000 personer - kun afbrudt af midlertidige fald i forbindelse med corona.

Lønmodtagere med udenlandsk statsborgerskab stod for omkring 45 procent af denne stigning – og det er vel at mærke primært udlændinge med fast eller langvarigt ophold i Danmark:_
- En virkelig solstrålehistorie for makroøkonomi, statsfinanser og integration på arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg.

Hold fast i stigende pensionsalder
Af beskæftigelsesfremgangen på cirka 400.000, skønner de økonomiske vismænd, at den strukturelle beskæftigelse er steget med cirka 300.000 personer fra 2013 til 2023.

Det er ikke mindst den hævede pensionsalder i forbindelse med velfærdsforliget fra 2006, der slår igennem:

- Det understreger samtidig vigtigheden af, at et bredt politisk flertal skal holde fast i princippet om en fast sammenhæng mellem længere levetid og højere pensionsalder, slutter cheføkonom Bo Sandberg.

8/10 2024