Kæmpe millionregning på vej til fjernvarmebrugere

Kæmpe millionregning på vej til fjernvarmebrugere

Lovforslag fra regeringen vil pålægge fjernvarmebrugere ekstraregninger på adskillige hundrede millioner kroner

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Dansk Fjernvarme har rettet henvendelse til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg med en opfordring til at sætte lovforslag om ændringen af ”lov om varmeforsyning” og ”lov om planlægning” på pause.

I en henvendelse til udvalget skriver Dansk Fjernvarme blandt andet, at lovforslaget møder massiv kritik fra mange sider:

Dårlig udmøntning af politiske aftaler
- Fra Dansk Fjernvarmes side ser vi især to problemer i lovforslaget. Det ene problem er et nyt forbrugerprisloft på fjernvarme, hvor man prøver at sammenkoble to fornuftige hensyn, men ender med en dårlig udmøntning af de politiske aftaler.

- Det ene hensyn er at forbedre gennemsigtigheden i priser på forskellige varmeløsninger, og det andet er bedre forbrugerbeskyttelse for de fjernvarmeforbrugere, som varigt vil være bedre tjent med en anden opvarmningsform, skriver Dansk Fjernvarme.

Stop for konverteringsprojekter
Det er Dansk Fjernvarmes opfattelse, at der er bred enighed om, at begge disse hensyn er fornuftige, og at det giver god mening at lave justeringer i de nuværende regler, men lovforslaget understøtter ikke hensigten.

Dansk Fjernvarme peger på følgende konsekvenser:

- Vildledning i stedet for vejledning af forbrugerne.

- Stop for konverteringsprojekter.

- Tilbageholdenhed med andre investeringer og med udvikling af nye løsninger, som vil fjernvarmens bidrag til løsning af klimaudfordringerne samt skade fjernvarmeindustrien og eksporten af fjernvarmeløsninger.

- Særligt store negative virkninger i yderområder.

Kæmpe ekstraregninger
Forbuddet vil samtidig føre til høje ekstraregninger til fjernvarmeforbrugerne, som er helt unødvendige.

Ekstraregningerne, som skal betales af forbrugerne, kan ifølge Dansk Fjernvarme forventes at udgøre et engangsbeløb på op mod 100 millioner kroner, hvortil kommer årlige ekstraomkostninger på yderligere op mod 200 millioner kroner.

29/9 2024