Miljøministeren snakker uden om ulovlig håndtering af asbestaffald
Mange frygter, at asbestholdigt affald i stigende grad bliver dumpet i naturen, når ny autorisationsordning træder i kraft ved årsskiftet
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Birgitte Bergman fra De Konservative har bedt miljøminister Magnus Heunicke (S) redegøre for, hvilke initiativer han planlægger for at undgå, at asbestholdigt affald bliver dumpet i naturen.
Birgitte Bergmann henviser til, at loven med krav om autorisation til nedrivning af asbestholdige materialer træder i kraft den 1. januar 2025, og det dermed forventes at blive dyrere at få fjernet asbest.
Hun vil samtidig vide, hvordan ministeren vil sikre, at der ikke opstår et sort marked for at fjerne og dumpe giftige asbestplader i naturen
Indsamlings- og anvisningsordninger
Magnus Heunicke henviser i sit svar til, at der allerede findes en række regler om håndtering af farligt affald, herunder asbest:
- Hver kommune skal ifølge affaldsbekendtgørelsen, som hører under Miljø- og Ligestillingsministeriets ressort, etablere en ordning for indsamling af farligt affald, eksempelvis genbrugspladser, modtagestationer eller henteordninger, påpeger ministeren.
Ifølge Affaldsaktørbekendtgørelsen skal kommunerne udarbejde og vedtage affaldsregulativer, hvori det fastlægges, hvilke indsamlings- og anvisningsordninger, der skal anvendes i kommunen:
Risikobaseret tilsyn
- Med det styrkede affaldstilsyn vil håndhævelsen af regler om blandt andet håndtering af farligt affald blive skærpet. Det styrkede affaldstilsyn træder i kraft fra 1. januar 2025.
- Udvælgelsen til affaldstilsynet vil blive risikobaseret, så indsatsen målrettes de virksomheder, hvor der er størst risiko for, at reglerne ikke bliver overholdt, og hvor miljørisikoen ved regelbrud er størst.
- Som eksempelvis ved håndtering af asbestaffald. Det skal samtidig bemærkes, at det er ulovligt at henkaste affald i naturen, herunder asbestaffald. Der kan gives bøder for lovovertrædelsen, oplyser Miljøministeren