
Overholdelse af Arbejdsmiljøloven er reelt KUN arbejdsgiverens ansvar
Ingen ved, om ansatte er straffet for ikke at overholde deres pligter i forhold til arbejdsmiljølovgivningen
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Liberal Alliances folketingsmedlem Sólbjørg Jakobsen har bedt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) redegøre for muligheden for at udstede en generel vejledning om ansattes pligter efter arbejdsmiljølovgivningen.
Samtidig vil hun vide, hvilke muligheder, der er, for at ændre Arbejdsmiljøloven, så det fremgår tydeligere hvilke pligter, de ansatte har efter arbejdsmiljølovgivningen.
Sidst, men ikke mindst, har hun bedt ministeren redegøre for, hvor mange påbud og forbud, som Arbejdstilsynet i perioden 2006-2023 har givet til henholdsvis ansatte og arbejdsgivere med henvisning til, at ansatte ikke har levet op til deres pligter i arbejdsmiljølovgivningen.
Ansattes pligter er tydeligt angivet
Beskæftigelsesministeren understreger, at Arbejdstilsynet ”til enhver tid har mulighed for at udstede vejledninger om reguleringen på arbejdsmiljøområdet”:
- Arbejdstilsynet vejleder om ansattes rettigheder og pligter på Arbejdstilsynets hjemmeside og i relevant omfang ved tilsynsbesøg. Reglerne om ansattes pligter er fastsat i Arbejdsmiljøloven.
- Blandt andet at ansatte skal deltage i samarbejdet om sikkerhed og sundhed og i øvrigt medvirke til, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige inden for deres arbejdsområde. Ansattes pligter efter arbejdsmiljølovgivningen er tydeligt angivet i Arbejdsmiljøloven.
- Jeg finder derfor ikke, at der er behov for at foretage ændringer af loven på dette punkt, lyder budskabet fra Ane Halsboe-Jørgensen.
Begrænset antal afgørelser
Beskæftigelsesministeren slår fast, at hvis en ansat forsætligt eller groft uagtsomt påfører en kollega alvorlig personskade, kan det give anledning til en sag efter Straffeloven:
- Arbejdstilsynet har ikke praksis for at give arbejdsgivere påbud og forbud med henvisning til, at ansatte ikke har levet op til deres pligter i arbejdsmiljølovgivningen. Et datatræk viser dog, at der i perioden 2006 til 2008 er truffet 11 afgørelser til arbejdsgivere…
- Afgørelserne angiver ikke nærmere, om reaktionerne er givet på baggrund af de ansattes manglende overholdelse af pligter i arbejdsmiljølovgivningen.
- Henset til, at afgørelserne er truffet inden for en relativ kort tidsperiode, samt at der er tale om et meget begrænset antal afgørelser, er det vurderingen, at der har været tale om midlertidig afgrænset afgørelsespraksis, som ophørte i 2008, slutter Ane Halsboe-Jørgensen.