
Solidt opsving fortsætter i 2025
Bruttonationalproduktet (BNP) voksede ifølge Danmarks Statistik med 1,1 procent i andet kvartal. Det er især industrien, der bidrager til stigningen i BNP
Af Dan Bjerring
I en kommentar fra Brancheforeningen Aktive Ejeres cheføkonom, Bo Sandberg, til de reviderede nationalregnskabstal noterer han blandt andet, at efter et dyk af teknisk karakter i 1. kvartal, er BNP-væksten i den grad tilbage på sporet i årets andet kvartal:
- Opgjort sæsonkorrigeret fra kvartal til kvartal, steg BNP med 1,1 procent fra 1. - til 2. kvartal i år. Opgjort på årsbasis er udviklingen endnu mere positiv med en økonomisk vækst på hele 3,4 procent, Bo Sandberg.
Solidt opsving
Han understreger, at dansk økonomi befinder sig i et solidt og bredt funderet opsving, som han uden tøven godt tør love, at det fortsætter i hvert fald 2025:
- Den største udfordring er stagnationen i tysk økonomi, som påvirker danske underleverandører og investeringsklimaet i det hele taget. Positivsiden præges af et bomstærkt arbejdsmarked, en medicinalindustri og en eksportsektor, der er vokset 8,8 procent det seneste år.
- Men også indenlandske brancher som servicesektoren og anlægsinvesteringerne leverer varen, siger Aktive Ejeres cheføkonom.
Doven ledighedskurve
Også de månedlige ledighedstal er blevet offentliggjort, og her bemærker Bo Sandberg, at
ledigheden ti måneder i træk har ligget fladt på 2,9 procent af arbejdsstyrken:
- Denne ”dovne kurve” - helt uden puls - er udtryk for en meget lav arbejdsløshed, som understøtter den gode stemning i dansk økonomi. Lav ledighed bekræfter sammen med den rekordhøje beskæftigelse, at arbejdsmarkedet er nøglen til den bomstærke danske økonomi.
- Mangel på arbejdskraft er fortsat en udfordring, som heldigvis i øjeblikket modsvares af, at arbejdsstyrken i disse år udvides med seniorer, der bliver længere tid på job, mere udenlandsk arbejdskraft samt personer på kanten af arbejdsmarkedet, som nu er kommet i job, siger Bo Sandberg.
Guld til Nordsjælland
Fra juli til august forblev ledigheden uændret på 87.100 fuldtidspersoner. Dermed naturligvis også en uændret ledighedsprocent, der ligesom de foregående ni måneder er 2,9 procent af arbejdsstyrken, forklarer cheføkonomen.
Der er dog nuanceforskelle i ledigheden:
- Medaljeskamlen i lav ledighed giver guld til Nordsjælland med 2,1 procent, sølv til Østsjælland med 2,2 procent og bronze til Vestjylland med 2,3 procents ledighed i august.