Faldsikring på boligforeningens tage er lovpligtig
I dag er det et krav, at der etableres faldsikring på boligforeningens tag. Det kan løses på mange måder, og Stennevad A/S både rådgiver og etablerer løsningerne
Af Lars Bennetzen
Boligforeninger bliver stadig præsenteret for flere og flere krav til deres ejendomme, og det kan være svært at overskue både, hvad det betyder, og hvad der skal udføres.
Et af de krav, der er blevet lovpligtigt i Danmark, er, at der skal etableres faldsikringer på boligforeningers tage, og på Netværksdagen for Byens Boligforeninger præsenterer Stennevad A/S blandt andet de løsninger, de står klar med til Danmarks boligforeninger.
Når taget eller installationer på taget skal vedligeholdes, repareres eller kontrolleres, så skal der folk på taget, og det betyder, at der skal etableres en løsning, der sikrer, at folkene på taget ikke kan falde ned.
Der findes flere typer faldsikring, men Kim V. Pedersen, Sales Manger hos Stennevad A/S, fortæller, at det primært er et såkaldt wire-system, der etableres på tagene i dag.
- Systemet fungerer ved, at folk kobler sig på det med en glider, der så følger dem hele vejen rundt på taget, og som forhindrer dem i at falde ned uden at begrænse deres bevægelsesfrihed, forklarer Kim V. Pedersen.
Wire-systemet kommer i to forskellige udgaver, et der monteres i kanten af taget, og et der monteres på midten af taget. Årsagen til at det primært er wire-systemerne, der vælges, er typisk af arkitektoniske årsager, fortæller Kim V. Pedersen.
- Vi leverer også rækværksløsninger, men mange føler, at de kan skæmme bygningerne og vælger dem derfor fra, siger Kim V. Pedersen.
Han fortæller, at mange er i tvivl om, hvordan de overholder de lovgivningsmæssige krav, og at de derfor altid er klar med rådgivning herom.
- Vi kommer med vores bud på, hvordan den bedste løsning etableres, både så lovgivningen og økonomien tilgodeses, forklarer Kim V. Pedersen og fortsætter:
- Det er dog vigtigt at huske på, at den umiddelbare pris ikke er det vigtigste. Der kommer en løbende vedligeholdelse, og hvis en boligforening har mange ejendomme med løsninger fra mange forskellige producenter, så kan de hurtigt risikere, at de også skal have udført vedligeholdelse fra mange forskellige firmaer, og det kan godt fordyre den samlede pris for faldsikringen, pointerer Kim V. Pedersen.
Alle kan nemlig ikke udføre vedligeholdelsen. Det kræver, at man både har uddannelsen til at montere og efterse de forskellige systemer.
- Derfor er det så vigtigt, at boligforeningerne får en god rådgivning, inden de sætter gang i projektet, så de kender pris på både etablering og vedligeholdelse, siger Kim V. Pedersen.
Han slutter af med at fortælle, at mange tror, at det er billigst og lettest at etablere faldsikring, når taget alligevel skal renoveres. Men det er ikke tilfældet.
- Vi kan etablere en wire-løsning lige så let på et etableret tag, som på et der renoveres. Der er ingen forskel for os, slutter Kim V. Pedersen.
På Netværksdagen for Byens Boligforeninger 30. september kan du få en snak med Stennevad A/S om faldsikring, personlige værnemidler og førstehjælp.