haandvaerk
haandvaerk
Flere EPD’er på vej på miljørigtig, finsk tagpapKatepals grønne overpap er produceret af bl.a. PET-flasker og fyrrenåleolie. Når EPD’en udkommer senere i år, vil man bl.a. kunne se, at det vil være CO2-besparende at benytte den grønnere tagpap.

Flere EPD’er på vej på miljørigtig, finsk tagpap

Katepal Green, der er en tagpap af gummi, fyrrenåleolie og bitumen, er fremstillet af genbrugsmaterialer. Det vil kunne ses i den kommende EPD, der forventes senere på året

Af Louise S. Strøbech

Den finske familievirksomhed Katepal, der årligt eksporterer ca. seks mio. kvadratmeter tagpap til Danmark, Sverige og Norge, har nu også sendt koncernens nye, grønnere tagpapprodukter under navnet Katepal Green på markedet i Danmark. De finske tagprodukter bliver forhandlet via Mijama Tagmaterialer, der er dansk totalleverandør til den professionelle tagdækkerbranche.

Katepal Green er en tagpap produceret af bæredygtige genbrugsmaterialer. En del af bitumen, der traditionelt er fremstillet af fossile materialer, er her erstattet med fyrrenåleolie, mens der er anvendt genbrugte PET-flasker til det forstærkende lag i tagpappen.

Virksomhedens udfordringer i udviklingen af Katepal Green-serien, som blev påbegyndt i 2019, bestod i at finde egnede biobaserede råmaterialer og leveringsmetoder. Bitumen leveres typisk til fabrikken i varm tilstand og i store tankvogne. Mængden af Katepal Green-tagmateriale har været mindre under produktudviklingsfasen, hvor der kun blev brugt én tønde fyrrenåleolie ad gangen. Men det er der ændret på nu, fortæller produktchef Lasse Rajala.

- Vi har bygget en opvarmet beholder, som kan modtage en tankfuld fyrrenåleolie. På denne måde har vi allerede forberedt os på stigningen i efterspørgslen efter Katepal Green-produkterne – vores produktion er så effektiv og miljøvenlig som muligt, siger han og suppleres af Martin Nielsen, der er direktør for den danske Katepal-forhandler Mijama:

- De to produkter, Katepal har videreudviklet på – en overpap og en underpap – er bæredygtige og sparer brugerne for CO2. Ellers har de samme egenskaber og samme levetid.

Artiklen fortsætter under billedet...
Katepal Green-tagmaterialerne fremstilles på den største gummibitumen-tagfabrik i de nordiske lande. Fabrikken blev grundlagt i 1949 i Lempäälä og sender årligt ca. seks mio. kvadratmeter tagpap til Danmark, Sverige og Norge.

EPD’er er på vej
Katepal har produktspecifikke miljødeklarationer, EPD’er, på sine produkter via den europæiske brancheorganisation EWA Europe (European Waterproofing Association), men har valgt at få lavet egne EPD’er af de nye grønne produkter.

- EPD’erne er sat i gang og kommer i år. Med de nye EPD’er vil man kunne sammenligne tagpapprodukterne direkte og se, hvor meget CO2, man kan spare. Det er bl.a. en fordel i DGNB-projekter, som er oppe i tiden, siger Martin Nielsen.

De nye grønne tagpapper, der dækker det største behov hos flest mulige kunder i flest mulige lande, er kun begyndelsen på en fremtidig strøm af grønne produkter fra Katepal.

- Der er flere på vej. De er allerede i gang med at videreudvikle på deres øvrige produkter, slutter Martin Nielsen fra Mijama, der siden 2011 har været specialiseret indenfor tagmaterialer, og som også forhandler en lang række andre brands henvendt til primært tagdækkere og tømrermestre.

Kilde: Fagbladet Puff

louise@odsgard.dk

24/9 2021