Aktuelle nyheder - Tag

Sommerheden får hustage til at larme Når tagplader af fibercement udvider sig i varmen for efterfølgende at trække sig sammen, når temperaturen falder, kan det give nogle voldsomme smæld. Det gør dog ikke skade på taget, lover Cembrit.

Sommerheden får hustage til at larme

2018 har foreløbig budt på rekordmange solskinstimer og høje temperaturer, og det får nogle hustage til at larme i form af knagen og deciderede smæld

Del artiklen på

Maj og juni 2018 har foreløbig budt på sydlandske vejrforhold med rekordmange solskinstimer og temperaturer op imod 30 grader – i skyggen vel at mærke.

Temperaturen på hustagene, der sjældent ligger i skygge, kommer imidlertid langt højere op, og det får tagpladerne til at skifte størrelse i løbet af døgnet, fordi de udvider sig i dagtimerne og trækker sig sammen om aftenen og natten.

Alt afhængig af tagmateriale kan det give nogle bemærkelsesværdige knagelyde og smæld, som lyder voldsomme, men som er helt ufarlige for taget.

- Det er særligt husejere med mørke tagplader, der vil opleve lyde fra pladernes udvidelse og sammentrækning, men hvis pladerne ellers er korrekt monteret og i øvrigt er i ordentlig stand, kan de selvfølgelig holde til det. Man skal derfor ikke være bekymret alene af den årsag, men uanset er det altid en god idé med mellemrum at gennemgå taget for at sikre sig, at der ikke f.eks. er en skrue, der har løsnet sig, eller en plade, der har forskubbet sig, siger Tina Davidsen Mølgaard, der er konstruktør og teknisk rådgiver hos Cembrit, der er leverandør af fibercement til facade og tag.

Hun tilføjer:

- Som de fleste ved, er det først og fremmest sort, der tiltrækker solens varme, og herefter følger farverne rød og gul, mens hvid er den mest ’sol-afvisende farve’. Temperaturforskellen på et sort og et lyst tag er på en sommerdag op imod 15 grader, og det gør i øvrigt også en forskel for, hvor nemt det er at holde huset køligt inden for.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik og Jysk Analyse har omkring 40 % af danskernes boliger et tag af fibercementplader, som er blandt de tagmaterialer, der kan give lyd fra sig i sommervarmen.

-los


Læs mere om Tag

2/7 2018