Bygma Red Week
scroll
Ni år var nok De nye regler for opmuring fra stilladser kan downloades gratis på BFA’s hjemmeside.

Ni år var nok

Forhandlingerne har strukket sig ud i, hvad der føles som det uendelige, men nu er der efter ni år endelig givet håndslag på nye regler for opmuring fra stilladser

I et sagsforløb, der helt uden at overdrive kan sammenlignes med Brexit-forhandlingerne, er det langt om længe lykkedes forhandlingsparterne at nå til enighed om reglerne for opmuring fra stilladser.

Briterne kom i mål på seks år, mens det har taget murerne og stilladsbranchen ni år at få en BFA-branchevejledning på plads.

Nu er den her med svar og med klare illustrationer om korrekt opsætning af stilladser ved arbejde med opmuring. Vejledningen beskriver, hvordan man kan reducere det tunge arbejde og de belastende arbejdsstillinger, og den henvender sig til bygherrer, projekterende/rådgivere, virksomheder og ansatte, der udfører opmuringsarbejde.

- Branchevejledningen kan downloades fra BFA’s hjemmeside og har været til gennemsyn hos Arbejdstilsynet. Vi har altså nu en aftale, der følger arbejdsmiljølovgivningen, siger chefkonsulent Anders Svendsen fra Arbejdsmiljø i DI.

Styr på last og bredde
Branchevejledningen gennemgår regler og retningslinjer, som bør følges ved opsætning af stillads til opmuringsarbejde, herunder at stilladser til opmuring minimum skal være lastklasse 4 (300 kg pr m2) for at kunne klare belastningen fra materialer, værktøj, og hjælpemidler mv.

Derudover skal stilladset have en bredde, så arbejdet kan foregå sikkert, ergonomisk korrekt og med plads til både mandskab og materialer samt håndtering af materialer med tekniske hjælpemidler.

Ved opmuring vil det typisk være breddeklasse W21 (2,1-2,4 meter bredde), med mindre helt særlige forhold - som f.eks. udragende eller særlige bygningsdele/konstruktioner - gør, at der skal anvendes en anden, men lige så god løsning.

Breddeklassen kan dog være mindre, hvis materialerne leveres direkte med tekniske hjælpemidler fra terræn, så vandret transport af materialer på stilladset undgås. Det kan bl.a. gøre sig gældende ved lavt byggeri.

Ved opstilling, ændring og nedtagning af murerstilladser, skal fysisk overbelastning ved løft og bæring af stilladsdele undgås. Dette kan ske ved brug af tekniske hjælpemidler til håndtering af stilladsmateriel i terræn og oppe på stilladset samt udskiftning af tungt stilladsmateriel med lettere materiel.

De væsentligste punkter

I kort form anbefales følgende retningslinjer ved brug af stillads til opmuringsarbejde:

- Ved opmuringsarbejde, udkradsning af fuger og pudsearbejde må afstanden mellem stilladsdæk og facade maksimalt være 10 cm fra den færdige mur.

- Det er branchens standard, at vægten på de enkelte stilladsdele må have en brugsvægt på ca. 15 kg. For traller kan dette krav opfyldes ved brug af traller af aluminium, komposit eller lignende.

- Stilladsdele, som eksempelvis anvendes til ladetårne, trappetårne, totalinddækninger og teltoverdækninger, kan have en højere vægt af hensyn til styrke- og stabilitetskrav.

- Hvis et stillads også opstilles til andre formål end opmuring, er det alene de dele, som flyttes i direkte forbindelse med opmuring, som er omfattet af branchestandardens niveau for stilladsdele på ca. 15 kg.

- Opmuringsarbejde er arbejde med mursten, blokke og lignende enten indvendigt eller udvendigt.

Ved arbejde på stilladser og lignende åbne konstruktioner skal der i vinterhalvåret (1/10-31/3) foretages inddækninger i det omfang, det er muligt og rimeligt.

-dc

15/6 2023
  • Elevatorer er de nye altaner

    Elevatorer er de nye altaner

    trapper ›Med de nye rentenedsættelser bliver boligprojekter, der ellers har været sat på pause, sat i gang igen. Især i byerne er turen kommet til elevatorer som det nye investeringsprojekt for ejer- og andelsforeninger
  • Besnik er ekspert i at gøre gamle trapper smukke igen

    Besnik er ekspert i at gøre gamle trapper smukke igen

    trapper ›Det er vigtigt at have respekt for bygningen og for håndværket, når man arbejder med at sætte trappeopgange i stand. Det mener Besnik Jasari, der har sat hundredvis af slagsen i stand gennem årene
  • Trapper med omtanke

    Trapper med omtanke

    trapper ›SPONSORERET INDHOLD: Plank giver mange nye muligheder og fås bl.a i hele tre forskellige overfladestrukturer: Select, Natur og Rustik
  • Med et såkaldt ’ergomurerstillads’ kan man arbejde flere steder på én gang

    Med et såkaldt ’ergomurerstillads’ kan man arbejde flere steder på én gang

    trapper ›Opførslen af Håndværkskollegiet i Horsens er i fuld gang, og de første spirende håndværkere kan se frem til at flytte ind fra september i år. Aros Stillads har kunnet spare både tid og kræfter takket være det fleksible og ergonomiske Peri Up Flex-stillads
  • Dobbelt så meget plads på liften

    Dobbelt så meget plads på liften

    trapper ›Liftproducenten Genie har fordoblet kurvestørrelsen på tre af de mest populære modeller, så brugerne nu har fire meter at arbejde på. Den ekstra plads halverer antallet af bombevægelser og giver mere effektiv arbejdstid
  • Stigefabrikken.dk opruster: Udvider ejerkreds med international e-handelsprofil

    Stigefabrikken.dk opruster: Udvider ejerkreds med international e-handelsprofil

    trapper ›SPONSORERET INDHOLD: Anders Munk er ny medejer af selskabet bag Stigefabrikken.dk, Stegfabriken.se og Stigefabrikken.no, Stepshops ApS. Med den nye medejer styrkes ambitionerne for selskabets internationale ekspansion
  • Nyt trappedesign skaber det fuldendte look

    Nyt trappedesign skaber det fuldendte look

    trapper ›SPONSORERET INDHOLD: Vejletrappen er klar med et trappetrin, der ligner plank, der er bygget op på en kerne af finér, og som kan fås i ask og eg samt med mulighed for en børstet overflade
  • Nu lanceres den første og eneste danskproducerede lofttrappe på over fire meter

    Nu lanceres den første og eneste danskproducerede lofttrappe på over fire meter

    trapper ›Den danske trappevirksomhed Dolle Nordic er nu på markedet med Danmarks hidtil højeste loftstrappe på i alt 415 cm. Lanceringen kommer efter en stigende efterspørgsel på trapper til ekstraordinært høje loftsrum