LCA
bygma
scroll
Gamle ugeblade omdannes til nye væggeNettos nyåbnede butik i Bygholm Bakker i Horsens er opført med fibergipspladevægge fra Fermacell. Byggeriet har opnået en DGNB Guld-certificering.

Gamle ugeblade omdannes til nye vægge

En enkel blanding af vand og genbrugsmaterialer betyder, at produktionen af Fermacell fibergipsplader udleder mindre CO2

Ved at blande vand med genanvendt gips og cellulosefibre fra genbrugspapir har fibergipsproducenten Fermacell specialiseret sig i at omdanne brugt papir til langtidsholdbare og bæredygtige fibergipspladevægge.

Det fortæller Claus Møller, der er teknisk filialchef hos Fermacell:

- Vi opkøber store sektioner af genbrugspapir som f.eks. gamle ugeblade og aviser og hælder dem i en kværn på vores fabrikker. Her bliver de findelt til cellulosefibre, som vi kan bruge til fibergipsplader, lyder det.

Når fibergipspladerne er færdigproducerede, bruges de som vægge i byggerier, hvor bæredygtighed og reducering af CO2-udledning er på dagsordenen.

Pga. den store mængde af genbrugsmateriale har fibergipsen fra Fermacell en langt mindre miljøpåvirkning i produktionen end andre tilsvarende produkter. Det konkluderede den uafhængige og rådgivende miljøkonsulentvirksomhed Niras i en undersøgelse i 2018 efter at have sammenlignet Fermacell fibergips EPD med 21 andre gipsprodukter.

Og i den nyligt publicerede ’Materialepyramide’ for byggeriet fremgår det, at fibergips har et CO2-aftryk, der kun er halvt så stort som gipspladers.

- Bæredygtighed betyder rigtig meget for Fermacell, og vi vil gerne bidrage til at mindske ressourcespild. Derfor har vi i årevis fremstillet fibergips af genbrugsgips og genbrugspapir, fortæller Claus Møller.

Og der er ikke kun i produktionen, at fibergipspladerne er bæredygtige.

En let skillevægsløsning med kun et enkelt pladelag opfylder i langt de fleste tilfælde de samme krav til lyddæmpning og brandbeskyttelse, som ellers kræver to lag med traditionelle gipsplader. Dermed reduceres en bygnings samlede materialeforbrug og CO2-udledning ved eksempelvis varetransport væsentligt ved, at gipsplader udskiftes med fibergips. Dertil kommer, at en væg opbygget med Fermacell fibergips er robust og derfor kræver mindre vedligeholdelse på langt sigt.

Velegnede til præfabrikation med træelementer
Takket være fibergipsens miljøvenlige egenskaber spiller det en stor rolle i en lang række nyopførte og kommende byggerier.

- Vores fibergipsplader er konstrueret, så de er velegnede til præfabrikation med træelementer. Det gør dem oplagte til nye, grønne byggerier, hvor præfabrikation og træelementer fylder mere og mere, fortæller Claus Møller.

Et eksempel på en sådan bygning er Nettos nyåbnede butik i Bygholm Bakker i Horsens. Den er opført med fibergipsplader og har opnået en DGNB Guld-certificering. Og dagligvarebutikken er ikke en enlig svale. I 2021 ventes at åbne yderligere to Nettoforretninger, der ligeledes opføres med Fermacell fibergips og guldcertificering.

-kj

26/5 2021