Årets Arkitekturborgmester hyldes for at udbrede de 10 bæredygtighedsprincipper
Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod kåres for at se værdien af arkitekturen som et vigtigt politisk redskab i udviklingen af en attraktiv, levende og bæredygtig by. Det er Arkitektforeningen, der står bag kåringen
At skabe en bæredygtig og attraktiv kommune til glæde for både borgere, turister, erhvervsliv og investorer er uløseligt forbundet med visionær byudvikling samt smukke, inspirerende og inkluderende omgivelser.
Men det kræver klare visioner og stærkt politisk lederskab. Arkitektforeningen ønsker derfor at fremhæve de borgmestre, der har forstået dette, ved at hylde dem som Arkitekturborgmestre.
I år går titlen til Line Barfod (EL), som, Arkitektforeningen mener, for alvor har forstået værdien af at føre en proaktiv arkitekturpolitik.
- Line Barfod har vist et helt særligt engagement i debatten om arkitekturen og arkitekternes rolle i at omstille byerne til en bæredygtig fremtid – og ingen er i tvivl om, hvor hun står.
- Når vi kårer hende som arkitekturborgmester, er det blandt andet, fordi hun har været bannerfører for de ti principper for bæredygtig udvikling i det byggede miljø, som vi formulerede som opsamling på verdenskongressen for arkitekter, der blev holdt i København i sommeren 2023.
- Ved at give hende prisen håber vi at kunne inspirere andre politikere til at tage principperne til sig – og tage ansvar for den bæredygtige byudvikling i deres kommuner, fortæller Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen.
Tænk på de kommende generationer, når der bygges
De ti principper, som blev døbt 'The Copenhagen Lessons,' flugter med FN’s 17 verdensmål og udmærker sig ved at være direkte retningsgivende for den mest bæredygtige adfærd, når man står over for en bygge- eller byplanlægningsopgave.
Principperne har både et natur-, klima- og ressourceperspektiv samt et inkluderende og socialt fokus. Blandt andet lyder det første princip: 'Der er ingen skønhed i eksklusion.'
- God og smuk arkitektur er afgørende for en hovedstad som København – ligesom den er for alle andre byer. Derfor blev jeg simpelthen så glad, da jeg hørte, at alle verdens arkitekter var blevet enige om de her bæredygtighedsprincipper.
- Især det første, der går på, at en bygning simpelthen ikke kan være smuk, uden at den er inviterende og brugbar for alle. Men selvfølgelig også de andre principper, der handler om, at vi skal bygge langt mere klima- og ressourcebevidst, så vi også tager hensyn til de kommende generationer, siger Line Barfod.
Hun bruger selv principperne, blandt andet når hun skal vurdere de store byggesager, de får ansøgninger om i kommunen:
- Helt personligt bruger jeg principperne, når jeg vurderer de konkrete byggeprojekter, jeg får fremlagt i kommunen.
- Men vi skal også have dem med i udviklingen af vores nye arkitekturpolitik, ligesom vi har dem med i det samarbejde, vi har startet op med alle de andre kommuner i hovedstaden om bæredygtig udvikling.
- Ikke fordi vi skal lave et manifest ud af det, men det er jo det, der er vigtigt, når vi bygger i dag, siger Line Barfod.
Et arkitekturår med kulturarv og fremsyn
Ud over at teknik- og miljøborgmesteren udviser en stærk forståelse for værdien af arkitektur og den arkitektoniske kvalitet i udviklingen af Københavns Kommune, fremhæver Arkitektforeningen Line Barfods helhjertede tilstedeværelse under den internationale verdenskongres for arkitekter i 2023, hvor hun også bidrog med egne indlæg.
Ikke mindst roses hun for at have grebet muligheden for at gøre København til en forbilledlig arkitekturhovedstad i hele 2023, som både kastede lys over det København, som arkitekter fra hele verden valfarter til for at besøge og lade sig inspirere af.
I Arkitekturåret gav Københavns Kommune også plads for at vise nye måder at bygge på blandt andet i form af de 15 Verdensmålspavilloner, som var skabt i materialer som træ, strå og stampet lerjord – og gav eksempler på, hvordan vi kan bo mere bæredygtigt i fremtiden.
Til nyheden om at hun er kåret som Årets Arkitekturborgmester, siger Line Barfod:
- Jeg er meget stolt, både på mine egne og hele Teknik- og Miljøforvaltningens vegne, og de mange medarbejdere, som gør et kæmpe stykke arbejde og sammen med rigtig mange andre dygtige arkitekter og bidragsydere skabte et fantastisk arkitekturår i 2023 i København.
Tidligere kåringer
Det er femte gang, at Arkitektforeningen uddeler Borgmesterprisen, og Line Barfod kan skrive sig ind i rækken af Arkitekturborgmestre med Faaborg-Midtfyns borgmester Hans Stavnsager (2023), Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (2022), Hernings tidligere borgmester Lars Krarup (2021) og Køges borgmester Marie Stærke (2020).
Med titlen Årets Arkitekturborgmester følger den såkaldte borgmesterpris i form af en plakette udført af arkitekt MAA Jacob Sebastian Bang.
Ti principper for bæredygtighed i det byggede miljø: The Copenhagen Lessons
1. Værdighed og handlemulighed for alle mennesker er grundlaget for arkitektur. Der er ingen skønhed i eksklusion.
2. Mennesker i særlig risiko for at blive ekskluderet af samfundet skal tilgodeses først, når vi bygger, planlægger og udvikler.
3. Eksisterende byggeri og infrastruktur skal anvendes først.
4. Nyt byggeri og infrastruktur må ikke ødelægge naturområder.
5. Naturlige økosystemer og fødevareproduktion skal opretholdes uafhængig af bygget kontekst.
6. Jomfruelige ressourcer må ikke anvendes i byggeri, hvor genbrug er muligt.
7. Byggeri og byggepladser må ikke producere eller efterlade affald.
8. Lokale, biogene og fornybare materialer skal vælges først, når der bygges
9. Alt byggeri og infrastruktur skal optage mere CO2, end det udleder.
10. Udvikling, planlægning og byggeri skal bidrage til vand-økosystemer og tilgængeligheden af rent drikkevand.
-dc