left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Brændeovne

Først-til-mølle for skrotningspræmie til gamle brændeovne

Først-til-mølle for skrotningspræmie til gamle brændeovne

Nu kan du få 2.000 kroner for at skrotte din gamle brændeovn, og så er gebyr til skorstensfejer endda trukket fra

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen præsenterer idag en ny ordning, der belønner borgere for at skrotte de ældste og mest osende brændeovne.

Der er i Danmark cirka 700.000 brændeovne, og for de fleste danskere er det forbundet først og fremmest med det helt specielle danske begreb ”hygge” at se på de dansende og varme flammer.

Men desværre er der også luftforurening forbundet med at fyre op i brændeovnen, og brænderøgen kan være en gene for naboer.

Ifølge DCE dør hvert år cirka 400 danskere for tidligt på grund af partikelforurening fra brændeovne, og det er baggrunden for, at miljøminister Jakob Ellemann-Jensen indfører en skrotpræmie på 2.000 kroner for at vinke farvel til de mest osende brændeovne - dem fra før 1995.

Gamle ovne udleder fem gange så mange partikler som nye
Han peger nemlig på, at en uforholdsmæssigt stor del af luftforureningen kommer fra de ældste brændeovne, der udleder op mod fem gange så mange partikler som en ny. Samtidig udnytter nye brændeovne brændet mere effektivt.

- Derfor har regeringen sat 46 millioner kroner af til at få skrottet de værste. Man kan søge fra i dag, og det er først til mølle, så jeg vil opfordre alle med en gammel oser til at gribe lejligheden, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Afviser forbud
Puljen er nok til at støtte skrotningen af cirka 19.000 ældre brændeovne, og man man må gerne købe en ny og bedre ovn i stedet:

- Det skal fortsat være muligt at have en brændeovn og tænde op hjemme i stuen. Derfor kommer vi ikke med forbud. Det handler om at komme af med de brændeovne, der forurener mest. Så kan man købe en ny svanemærket brændeovn eller omlægge til varmepumpe eller noget tredje. Det skal staten ikke bestemme, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der har fra blandt andre Det Økologiske Råd været en stærk lobbykampagne for at få om ikke forbudt brændeovne, så indføre skat på brugen af brændeovnene.

Før der søges
Det er vigtigt at henvendes sig til sin skorstensfejer før skrotningen. Skorstensfejeren kan dels vejlede, om ovnen opfylder kravet om at være fra 1994 eller ældre, og dels skal skorstensfejeren bekræfte, at ovnen har været installeret den 1. december 2018.

Skorstensfejeren skal desuden bekræfte, at ovnen er skrottet. Det vil sige, at ovnen enten er erstattet af en ny brændeovn, eller at den er afmeldt, og at hullet til røgrøret er blændet af.
Det er skorstensfejerens vurdering, om han vil aflægge et besøg hos dig.

Der er med Skorstensfejerlauget aftalt et gebyr på 170 kroner exclusiv moms for skorstensfejerens ydelse.

Der kan kun ansøges om tilskud til én brændeovn pr. person. Har man også en brændeovn i et sommerhus, vil en ægtefælle kunne søge om tilskud til denne.

Læs mere om Brændeovne

6/2 2019