Aktuelle nyheder - Brændeovne

Jyderne skrotter brændeovne i hobetal

Udsigten til at få 2.000 kr. for en udtjent brændeovn har fristet rigtig mange boligejere i Jylland, siden den nationale skrotningsordning blev lanceret i slutningen af november sidste år

Del artiklen på

Over 6.500 brændeovnsejere har allerede pensioneret deres gamle ovne, men nogle landsdele har mere fart på udskiftningen end andre.

Det er meldingen fra Miljø- og Fødevareministeriet, der administrerer skrotningsordningen, og det er først og fremmest jyderne, der har opdaget, at man kan tjene 2.000 kroner på at skrotte sin brændeovn, hvis den er fra 1990 eller før. Og det kan nås endnu.

- Det er meget positivt, at skrotningstilskuddet får brændeovnsejerne til at sende gamle brændeovne på pension. De gamle ovne forurener i gennemsnit op til fem gange så meget som en ny, og udskiftning og skrotning af de gamle ovne vil få betydning for partikeludledningen i Danmark og forbedre luftkvaliteten, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Jylland er klart i spidsen
Der er afsat knap 45 mio. kroner til ordningen, og du kan stadig nå det – ordningen løber til udgangen af 2016, eller når puljen er tom. Der er på nuværende tidspunkt penge til at støtte skrotningen af yderligere cirka 10.000 ovne. Så har du en gammel brændeovn fra 1990 eller før, er det bare med at slå til.

Det har 3.645 jyder gjort, og Jylland er dermed klart i spidsen over landsdele, der skrotter flest ovne. Bedst er det gået for østjyderne, som indtil videre har skrottet 1.051 brændeovne.

- Vi giver tilskud til at skrotte de ældste og mest forurenende brændeovne fra før 1991. Men modeller frem til 2005 forurener i gennemsnit stadig op mod tre gange mere end de nyere. Der er også penge at spare ved at udskifte ovne fra før 2005, da de nyere modeller udnytter brændet langt bedre. Jeg håber, at vi med skrotningsordningen skaber så meget opmærksomhed om fordelene for økonomi og miljø, at vi også efter ordningens udløb ser en øget interesse for at skrotte, siger Eva Kjer Hansen.

Potentialet er enormt
Der findes omkring 150.000 brændeovne i Danmark fra 1990 eller før inklusive pejseindsatse og mindre masseovne, så potentialet til at få mange flere med på skrotningsvognen er stort.

Herudover er der cirka 300.000 ovne fra perioden 1991-2005. Kun lidt over en fjerdedel af alle brændeovne er i dag svanemærket. Svanemærkede ovne udleder færre partikler, end dét dansk lovgivning kræver af nye brændeovne.

-cmn

Læs mere om Brændeovne

18/2 2016