LCA
LCA
scroll
Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge de almindeligt gældende regler skal ældre brændeovne fra før 2003 skrottes ved ejerskifte, men der kan være kommunale særregler – eksempelvis at brændeovne før 2008 skal skrottes, hvis boligen ligger i et område med fjernvarme eller naturgas.

Det er køber af ejendommen, der har pligt til at udføre og indberette udskiftningen, og man har ifølge Danske BOLIGadvokater 12 måneder til at udskifte eller nedlægge brændeovnen og indberette det.

Kan koste dyrt
Overholdes reglerne for udskiftning eller nedlæggelse af brændeovne ikke, kan den nye ejer pålægges bøder.

I første omgang kommer der dog en indskærpelse fra Miljøstyrelsen, men undlader man stadig at efterleve forpligtelserne, kan Miljøstyrelsen udstede ugentlige, administrative tvangsbøder på 1.000 kroner over en 5-ugers periode.

600.000 brændeovne i Danmark
Og det er ikke usandsynligt, at man støder på en brændeovn, hvis man er på jagt efter en ny bolig. Der findes nemlig flere end 600.000 brændeovne i Danmark, og det skønnes, at helt op mod 260.000 er fra før 2003.

- Prisen for at sløjfe eller udskifte en brændeovn eller en pejs varierer alt efter omfanget af opgaven, og om du selv har mod på at udføre en del af den.

- Det kan være relevant at forhandle om et eventuelt afslag i prisen – og husk altid at få indføjet et advokatforbehold, der kan give dig tid til at undersøge sagen nærmere, siger Rasmus Lindsten, der er bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.

Prisen på en ny – og lovlig - brændeovn kan variere i pris - fra 8.000 kroner og op til 40.000 kroner. Dertil kommer montering, som let løber op i 5.000 kroner.

Reglerne strammet i 2021
Reglerne for brændeovne blev strammet i 2021 for at nedsænke partikelforureningen, som er markant større ved ældre brændeovne.

En moderne brændeovn udleder 70 procent færre partikler end en brændeovn gjorde i 2005.

Men brændeovne er stadig en betragtelig forureningskilde; danskernes brændefyring står for knap en tredjedel af den luftforurening, som danskerne selv bidrager med inden for landets grænser.

Vil have brændeovne forbudt
Derfor har blandt andre Rådet for Grøn Omstilling foreslået at stramme lovgivningen yderligere eller helt at forbyde brændeovne tætbebyggede områder.

Folketinget har allerede vedtaget, at kommunerne har ret til at forbyde brændeovne og pejseindsatser, der er produceret før i 2008 i områder, der har kollektiv varmeforsyning i form af fjernvarme eller naturgas.

29/2 2024