Aktuelle nyheder - Brændeovne

Skrotpræmie for gamle brændeovneMed en ny skrotningsordning vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen give danskerne 2.000 kr. for at skrotte gamle brændeovne.

Skrotpræmie for gamle brændeovne

Miljø- og fødevareministeren indfører skrotpræmie for de mest forurenende brændeovne. Danskere med brændeovne fra 1990 og før kan få 2.000 kr.for at skrotte deres ovn

Del artiklen på

De spreder varme og hygge, men brændeovne spreder også sundhedsskadelige partikler. Og jo ældre ovnen er, desto værre.

Derfor er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen på vej med en tilskudsordning, så danskere med brændeovne fra 1990 og før kan få 2.000 kroner for at skrotte deres ovn.

- Luftforurening har store samfundsmæssige konsekvenser. Tusindvis af mennesker får luftvejslidelser som astma og bronkitis af forureningen fra brændeovne, der også er skyld i ca. 200 for tidlige dødsfald hvert år. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Derfor er jeg på vej med en skrotningsordning, siger Eva Kjer Hansen.

Hyggen skal blive
Bekendtgørelsen om skrotningsordningen er netop sendt i høring. Hvis ikke høringen fører til ændringer, vil danskerne fra midten af november kunne få tilskud til at skrotte de gamle brændeovne.

Der findes ca. 750.000 brændeovne og pejseindsatser i Danmark, hvoraf cirka 150.000 brændeovne er produceret før 1990.

- Brændeovne står for størstedelen af forureningen med sundhedsskadelige partikler i Danmark. Jeg vil ikke stjæle hyggen ud af stuen, og danskerne skal fortsat kunne tænde op derhjemme. I stedet for at ty til tvang og forbud skal vi gøre det attraktivt for danskerne at skifte den gamle brændeovn ud med en ny, siger Eva Kjer Hansen.

Der er afsat ca. 45 mio. kr. til at støtte skrotningen af ca. 21.000 brændeovne efter først-til-mølle princippet. Ordningen løber til udgangen af 2016, eller når puljen er tom.

-cmn

Læs mere om Brændeovne

29/10 2015