left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

184 lejeboliger på Gladsaxevej i Søborg

184 lejeboliger på Gladsaxevej i Søborg

Nybyggeriet på hedengangne Søborg Møbelfabriks grund er en del af omdannelsen fra det gamle Gladsaxe erhvervskvarter til et nyt byområde

Del artiklen på

Af arkitekt Terkel Grum-Schwensen

Søborg Møbelfabrik bliver en del af den nye bydel Gladsaxe Ringby, som efter planen vil omdanne det gamle Gladsaxe erhvervskvarter til et byområde, hvor eksisterende og nye virksomheder har gode vækstbetingelser, og hvor nye moderne lejligheder skal gøre det attraktivt at bo. Kombinationen af erhverv og boliger er i en tid, hvor megen erhvervsvirksomhed er enten støjsvagt eller lydløst, særdeles populært.

Der er mangel på gode familieboliger i Gladsaxe til dem, der arbejder i København, men som måske ikke ønsker at bo midt i byen. Boligpriserne i København sætter dertil en naturlig grænse for, hvem der har mulighed for at bosætte sig eller blive boende her. De nye lejeboliger og den kommende letbane gør dette område i Gladsaxe Kommune yderligere attraktivt.

Fabrikken
Søborg Møbelfabrik består af to bygninger. Indflytningen i den ene foregik i efteråret, mens den anden er lige ved at være klar til indflytning. Mod Gladsaxevej er møbelfabrikkens oprindelige hovedbygning bevaret og udnyttes i dag til erhverv af forskellig karakter. Lejeboligerne er på mellem 76-151 m2, og alle er forsynet med enten en altan eller en terrasse. Byggeriet er opført i changerende rødbrune sten og fremstår lidt mørkere end den gamle hovedbygning. Mørke stålaltaner er hængt uden på bygningerne og giver dem karakter.

Søborg Møbelfabrik blev grundlagt i 1890 af møbelsnedker Jacob E. Jacobsen. Søborg Møbelfabrik - som blev administreret af generation efter generation af Jacobsen-familien - har arbejdet med nogle af Danmarks mest berømte møbeldesignere fra midten af det 20. århundrede. Virksomheden fremstillede konsekvent møbler af høj kvalitet med vægt på det snedkermæssige.

De karakteristiske mørke stålaltaner er udført af JMC stål.

Det hidtil så traditionelle møbelværksted grundlagt af Jacob Jacobsen blev moderniseret og omskabt til en moderne møbelfabrik af hans sønner Arne (1899-1977) - ikke at forveksle med arkitekten Arne Jacobsen - og Orla (1895-1980), da de overtog virksomheden i 1930. Det tilbageværende hovedhus stammer fra denne periode. Brødrene samarbejdede med flere vigtige møbelsnedkere, arkitekter og spirende designertalenter i midten af århundredet herunder Peter Hvidt (1916-1986) & Orla Mølgaard-Nielsen (1907-1993), Mogens Lassen (1901-1987), Børge Mogensen (1914-1972), Bernt Petersen (1937-2017).

Fra 1976 samarbejdede designer Christian Hvidt (f. 1946) med Søborg og skabte flere elegante og klare møbler til bolig- og kontormarkedet.

Søborg Møbler ophørte i 2017, og Carl Hansen og Søn købte da rettighederne til Søborg Møblers kollektion og designarkiv.

I dag står der et tidssvarende boligbyggeri, hvor de gamle fabriksbygninger tidligere lå, og tilbage - som erindring om hine tider - er kun det industrielle hovedhus fra 1930’erne, der nu rummer forskellige mindre erhvervsvirksomheder.

Et område med potentiale
Beliggenheden er fordelagtigt tæt på bylivet i både Lyngby og København. I nærmiljøet finder man skole, daginstitution, Buddinge Centret, Høje Gladsaxe Center og Søborg Hovedgade inden for kort afstand.

Omgivelser til udflugter og løbeture er en mulighed omkring Utterslev Mose, og offentlig transport rykker tættere på med den kommende letbane i Københavns omegn, der går gennem Buddinge og passerer lige ude på Ring 3.

Gladsaxe Kommune har med helhedsplanen for den såkaldte Gladsaxe Ringby åbnet for, at Gladsaxe erhvervskvarter omdannes til et nyt og spændende erhvervsområde. Udbygningen af området betyder, at aktivitetsniveauet stiger, og dermed bliver kvarteret også stærkt trafikeret.

Byggeriet er opført i changerende rødbrune sten og fremstår lidt mørkere end den gamle hovedbygning.

Mange faktorer har indflydelse på, hvor omfattende udbygningen bliver, men uanset, hvor omfattende omdannelsen bliver, vil området blive et hot spot med megen trafik.
Derfor har Gladsaxe Kommune besluttet at investere i både anlæg og drift af den nye letbane og stationer ved Ring 3 og også investere i vejudvidelser på Gladsaxe Ringvej (Gladsaxe Boulevard) herunder krydsudvidelser ved Gladsaxevej og Gladsaxe Møllevej, tunnel under Ringvejen og lokalveje langs Gladsaxe Boulevard. Udbygning af infrastrukturen vil ske i samarbejde med private bygherrer og koordineret med etableringen af letbanen.

Herudover omfatter de nye trafikale tiltag nye cykelstier i Gladsaxe Ringby og etablering af ’supercykelsti’ langs Gladsaxe Ringvej og Buddingevej, etablering af grønne områder m.v.

Til familier
Lejemålene er i varierende størrelse, og de har alle enten altan eller en terrasse. Fælles er, at boligerne især henvender sig til familiesegmentet. Her findes boliger til både større og mindre familier og til forskellige indkomstgrupper, men alle tilbyder en lys og minimalistisk indretning, der indbyder til, at beboerne selv kan sætte deres eget præg på deres nyerhvervede bolig.

Ejendommen er forsynet med elevator, da byggeriet rager op til otte etager mod himmelhvælvet.

Bjergby
De karakteristiske mørke stålaltaner er udført af JMC stål, der er eksperter i leverance af stål til byggeindustrien herunder også trapper og altaner. Virksomheden har eksisteret i over 20 år. En del af produktionen foregår i virksomhedens polske selskab.

De halvt åbne, halvt lukkede altaner tilføjer en grafisk og dramatisk dimension til de ellers ret neutrale facader. Der er lidt bjerglandsby over byggeriet.
 
Fakta
Bygherre:
DADES
Udvikler/arkitekt:
Sweco Architects
Udvikler:
Lintrup & Norgart
Udlejer/bygherrerådgiver:
Newsec
Hovedentreprenør:
HHM
Areal:
Ca. 19.000 m2
Budget:
Ca. 500 mio. kr.
Byggeperiode:
Januar 2018-april 2020
Energiklasse:
Lavenergiklasse BR 2015

Læs mere om Byggeri

14/5 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.