3F: Danmark er for naive ved store anlægsudbud
Femern A/S har to gange inden for kort tid tildelt store opgaver til spanske virksomheder, der er dømt for kartelvirksomhed
Del artiklen påAf Dan Bjerring
Christiansborg
Politikerne på Christiansborg forsømmer ingen lejlighed til at pointere, hvor vigtigt det er at sikre fair og lige konkurrence på statens byggerier.
Men et er hvad de siger, noget andet er, hvad der foregår i praksis på Femernforbindelsen. Fagbladet 3F kan fortælle at det statsejede Femern A/S har valgt et spansk firma som i hjemlandet er under anklage for ulovlig karteldannelse og misbrug af offentlige kontrakter. Og det er ifølge Fagbladet anden gang på få måneder, at Femern A/S indgår en sådan kontrakt med et spansk firma, der er dømt i en verserende kartelsag.
Problemet er, at de pågældende firmaer har anket sagerne, og dermed har Femern A/S ikke kunnet udelukke dem.
Stor margen på tilbud
Denne gang er det firmaet Elecnor, der har vundet opgaven med at bygge en transformerstation til til en værdi af 300 millioner kroner.
Ifølge teknisk direktør på Femern A/S Jens Ole Kaslund har Elecnor givet det bedste tilbud på opgaven med en stor margen til de næste.
Elecnor blev ellers i august sidste år sammen med andre selskaber fundet skyldige i kartelvirksomhed. De spanske konkurrencemyndigheder anklager dem for at have snydt sig til offentlige byggekontrakter i Spanien for i alt 455 millioner kroner i perioden 2014 til 2018.
Store bøder er anket
Problemet opstår, fordi Elecnor, der er idømt en bøde på næsten 20 millioner kroner, har de anket dommen. Derfor kan Femern A/S på grund af EU's udbudsregler ikke fravælge det spanske selskab.
Femern A S har tidligere i år givet en ordre til et andet spansk selskab Sice-Cobra på fire milliarder kroner, selv om det spanske selskab har fået en bøde på 225 millioner kroner for karteldannelse.
Men også de har også anket sagen, og derfor så kunne de vinde kontrakten på Femernbyggeriet.
Magter ikke det juridiske
Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F’s Byggegruppe vil ikke tage stilling til, om de to selskaber er skyldige i kartelvirksomhed, før sagerne er afgjort.
Men han mener ifølge Fagbladet, at sagerne fra Femernforbindelsen med al ønskelig tydelighed viser, at det er meget vigtigt at man ser nærmere på, hvordan kontrakter og udbud bliver skrevet fra begyndelsen:
- Vi er alt for naive og godtroende i Danmark. Vi vil gerne overholde reglerne og give alle firmaer lige vilkår, men vi kan, når det gælder det juridiske, have svært ved at hamle op med de kæmpestore virksomheder, der kommer hertil, siger han til Fagbladet.