Aktuelle nyheder - Byggeri

430.000 boliger i Danmark har for højt radon-niveauIfølge Aalborg Universitets undersøgelser har over 100.000 boliger mere end dobbelt så meget radon, som det er tilladt.

430.000 boliger i Danmark har for højt radon-niveau

Fra 1. oktober kan danske husstande igen måle radon-indholdet i deres hjem, og der er god grund til at gøre det: I 430.000 danske hjem lever familierne uden at ane det med et for højt indhold af det kræftfremkaldende, radioaktive radon

Del artiklen på

Undersøgelser foretaget af Aalborg Universitet har blotlagt, at der er et omfattende problem med radon i danske hjem. Sundhedsstyrelsen har ikke selv undersøgt radon siden 2001, hvor der indgik ca. 3000 boliger i undersøgelsen.

Ud fra statens mere end tyve år gamle målinger blev det i mange år antaget, at 340.000 boliger havde et radonindhold i luften på over 100 Bq/m3, men det er altså snarere 430.000 boliger, viser Aalborg Universitets undersøgelser.

Grænsen for indhold af radon i institutioner og på arbejdspladser er 100 Bq/m3, og mere må der heller ikke være i et nybygget hus.

Aalborg Universitets analyse er baseret på en database på 16.943 boliger, hvor der er målt radon i 2015-20 gennem Bolius kampagne 'Radonfrit hjem'. 

Alt i alt skønnes det, at højst 30.000 fritliggende énfamiliehuse, kæde- og rækkehuse opført før 2020 er blevet kontrolleret for radon, selv om altså 430.000 af disse boliger er i farezonen.

- Det er uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke har reageret på, at dens egne tal så markant undervurderer risikoen. Myndighederne er helt holdt op med at bekymre sig om radon, selv om bogstaveligt mindst en million danskere lever i boliger med for meget radioaktivt, kræftfremkaldende radon, siger formanden for Danvaks Radonfaggruppe, Jens Otto Kjær Hansen, og tilføjer:

- Det er på en måde forståeligt nok, at de fleste mennesker ikke har lyst til at bekymre sig om radon, da der som regel er rigeligt andet at bekymre sig om. Men det er skræmmende at en million danskere eller mere udsættes for radon, uden at myndighederne gør noget som helst.

Overalt i den danske undergrund findes grundstoffet radium, og det danner den radioaktive, usynlige luftart radon, som siver op gennem jorden og ud i atmosfæren. Men under bygninger koncentreres radon og siver ind i boliger, der ikke er helt radontætte, og er det betyder, at niveauet kan nå over 100 Bq/m3 eller endda langt højere.

 

Læs mere om Byggeri

3/10 2023
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringFaldsikringFugemasseFugeskumGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriporteKabelkanalerLofterMaterielopbevaringOmbygningPortautomatikPorteRullestilladsSmedejernsporteSpartelmasseSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalrenoveringTrappestigerVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.