scroll
Aarhus Kommune vil genbruge byggematerialerJan Rohde står i spidsen for Greendozer, der skal udvikle en model, så byggeriets forskellige aktører, f.eks. arkitekter og bygherrer ved, hvordan de får adgang til brugte byggematerialer.

Aarhus Kommune vil genbruge byggematerialer

Rundt omkring i Aarhus skyder mange nye bygninger op. Et nyt projekt skal gøre byggerierne grønnere ved at anvende brugte byggematerialer

Den danske byggesektor står for omkring 40 % af den samlede CO2-udledning. Men selv om der hvert år bliver købt for 100 mia. kr. byggematerialer herhjemme, så er det langt under 1 % af dem, der er genbrugte materialer. Det vil Aarhus Kommune - sammen med erhvervslivet - lave om på. I fremtiden skal bygninger kunne skilles ad, og byggematerialer skal bruges igen.

Aarhus Kommunens grønne investeringspulje støtter derfor et projekt, hvor opgaven er at udvikle en model for, hvordan genbrugte byggematerialer kan blive tilgængelige for alle dem, der bygger de huse, vi bor i, eller de bygninger, vi arbejder i. Det kan være alt fra brugte vinduer, døre og gulve til mursten, som skal genbruges i stor skala fremover.

- I Aarhus har vi ambitiøse klimamål om at være CO2-neutral i 2030. Samtidig oplever vi et byggeboom, og når vi ved, at bygninger udgør en stor del af klimaregnskabet, så skal vi ganske enkelt have fundet løsninger på, hvordan langt flere byggematerialer end i dag kan genbruges. Det skal projektet hjælpe os med at sætte på formel. Og ambitionen er, at den model, vi udvikler, skal kunne bruges i hele landet, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus.

Parter inden for grønt byggeri
I projektet indgår en række virksomheder, der arbejder med den grønne omstilling i byggeriet. Det er bl.a. GreenDozer fra Aarhus, der har sat sig for at udvikle en model, så de forskellige aktører, f.eks. arkitekter og bygherrer ved, hvordan de kan få adgang til brugte byggematerialer, og hvad det kræver.

- I projektet skal vi bidrage til at løse et grundlæggende problem, nemlig at brugte byggematerialer er svære at skaffe, når de – i stor skala – skal bruges i byggeriet. Det er en kæmpe barriere for at gøre byggeriet mere grønt. Som det er nu, bliver mange byggematerialer til skrot frem for at blive brugt igen, siger Jan Rohde, stifter af Greendozer.

Derfor skal projektet analysere markedet for brugte byggematerialer, herunder hvilke it-systemer, der skal anvendes, og hvordan økonomien ser ud, når de vil købe brugte materialer til byggeprojekter. Analysen skal samtidig finde en løsning for, hvordan tilgængeligheden til de brugte byggematerialer på de fysiske lagre kan øges, og hvordan fragten mellem nedrivningsstederne og de fysiske lagre kan reduceres mest muligt, og på den måde spare CO2-udledning til transport.

5 mio. ton byggeaffald
Hvert år kommer der - alene fra byggeriet i Danmark - 5 mio. ton byggeaffald, hvor en stor del af det kunne genbruges i nyt byggeri.

- Det er et paradoks, at der er tonsvis af byggeaffald samtidig med, at efterspørgslen efter brugte byggematerialer er enorm. Alle vil gerne bygge med omtanke for klimaet. Men sådan som det er nu, er det vanskeligt for rådgivere og bygherrer at indarbejde brugte byggematerialer i et byggeri, fordi de ikke ved, hvilke brugte materialer, de f.eks. kan få fat i om et år, når byggeriet går i gang, forklarer en af de andre deltagere i projektet, Frank Jensen. Han er bestyrelsesformand i Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S. En virksomhed, der arbejder på en lang række projekter, hvor der er fokus på genbrug af byggematerialer.

Manglende tilgængelighed og overblik over de brugte materialer står ofte i vejen for at bruge materialerne igen. Derfor skal der f.eks. forslag på bordet med hensyn til hvor og hvordan, der kan blive etableret fysiske pladser (hubs) til genbrugte byggematerialer. I princippet skal det være lige så let for bygherrer at få adgang til brugte byggematerialer til store byggerier som at købe nye.

- Vi skal bl.a. afdække, hvem der allerede i dag ejer og potentielt kan være ejere af de fysiske pladser, hvem der kan levere brugte byggematerialer, hvem der kan sælge via pladserne, og hvad der skal til af lagerstyrings- og transportsystemer for at alle pladserne kan spille sammen, siger Jan Rohde.

Om Projektet
Projektet løber frem til maj 2022 og er støttet med 250.000 kr. fra Aarhus Kommunes grønne investeringspulje. Projektet spiller ind i Aarhus Kommunes Klimahandlingsplan og afsluttes med en rapport, som skal danne grundlag for, at flere professionelle og offentligt aktører kan genbruge byggematerialer i stor skala.

-tmk

17/3 2022