Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Arbejdstilsynets rolle i nye stilladsregler skal afdækkesEnhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl

Arbejdstilsynets rolle i nye stilladsregler skal afdækkes

Christian Juhl fra Enhedslisten advarer om, at uden en synlig indsats fra Arbejdstilsynet er der risiko for, at de nye regler ikke følges

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der har umiddelbart været glæde i stilladsbranchen over nye arbejdsmiljøregler, der træder i kraft ved årsskiftet, og som betyder, at de tunge løft bliver langt færre, idet der blandt andet skal ske en udskiftning af stilladserne til lettere konstruktioner.

Men der har været rejst tvivl om Arbejdstilsynets vilje til at kontrollere overholdelsen af de nye regler, fordi Arbejdstilsynet har sået tvivl om deres deltagelse i udarbejdelsen af de nye regler, der også er indgået mellem 3F og Dansk Byggeri.

Deltog de eller ej
De to organisationer hævder, at Arbejdstilsynet har deltaget i de møder, hvor de nye regler blev udformet.

Men det benægtes af Arbejdstilsynet, der på den baggrund mener, at ’Arbejdstilsynet har ikke været involveret i den partsaftale, som angives indgået mellem Dansk Byggeri og 3F omkring udfasning af tunge stilladsdele til murestilladser. Arbejdstilsynet har derfor ikke mulighed for at forholde sig til aftalen.’

Dårlige erfaringer
Stilladsbranchens tidligere erfaringer med Arbejdstilsynet har ifølge BygTeks kilder vist, at man ikke behøver efterleve reglerne, fordi Arbejdstilsynet alligevel ikke kontrollerer.

Det øger dels nedslidningen af stilladsarbejderne, og dels er det konkurrenceforvridende, når nogle firmaer overholder reglerne og investerer mange penge i en udskiftning af de tunge dele, mens andre ignorerer dem.

Spørgsmål til ministeren
Udskiftningen af stilladserne har været fire år undervejs, og usikkerheden om overholdelse af de nye regler har fået Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl til at stille beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) to spørgsmål_

- Har Arbejdstilsynet deltaget i møder med 3F og Dansk Byggeri i 2013 omkring udarbejdelsen af nye regler for tunge løft i stilladsbranchen?

- Tages der særlige initiativer fra Arbejdstilsynet for at sikre de nye reglers overholdelse?

Tre tidligere samråd
Christian Juhl siger til BygTek, at ’det er en interessant sag” og fortsætter:

- Det nytter ikke noget med den slags initiativer, hvis ikke Arbejdstilsynet er aktive og følger det op med kontrol. Vi har de seneste tre år haft tre samråd om arbejdsmiljøet i byggeriet, og det bliver spændende at se, hvad ministeren svarer...

Læs mere om Byggeri

6/12 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder