left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Ballerup holder håndværkerne i gangDa Danmark lukkede ned åbnede Ballerup Kommune op for opgaver bla. på Måløv Skole, hvor kassevogne holdt på stribe i skolegården, da der alligevel ikke var nogen elever.

Ballerup holder håndværkerne i gang

En række kommuner har sat ind for at hjælpe lokale virksomheder gennem Corona-krisen. Deriblandt Ballerup Kommune, der har fremrykket renoverings- og anlægsprojekter for foreløbigt 34,5 millioner kroner

Del artiklen på

Af Johannes H. Nørgård

Torsdag den 26. marts blev regeringen og Kommunernes Landsforening enige om at suspendere anlægsloftet resten af året, så kommunerne får frie hænder til at fremrykke opgaver og dermed hjælpe virksomheder med tomme ordrebøger gennem Coronakrisen. Et tiltag, der forventes at give arbejde for op mod 2,5 mia. kr.

Det har en lang række kommuner gjort brug af, deriblandt Ballerup Kommune. Allerede fire dage efter den 30. marts var kommunalbestyrelsen samlet til et videomøde, hvor det i enighed blev besluttet at fremrykke renoverings- og anlægsprojekter for foreløbigt 34,5 mio. kr.

- Heldigvis er der i kommunalbestyrelsen bred enighed om, at vi vil være en erhvervsvenlig kommune, og at det er i tider som disse, hvor alt står stille, at vi skal vise, at vi støtter op om virksomhederne. Derfor er det glædeligt, at vi ikke længere er begrænset af anlægsloftet, så vi kan fremrykke en lang række projekter, hvor vi forbedrer vores bygninger, veje, fortove og stier, der ellers først var planlagt for de kommende år. Det holder hjulene i gang, og mange af projekterne gavner desuden den grønne dagsorden, så tingene skulle bare i gang hurtigst muligt, fortæller borgmester Jesper Würtzen(S), der samtidig understreger, at det ikke kommer til at belaste skatteborgerne, fordi kommunen har en robust økonomi.

- Det er i tider som disse, hvor alt står stille, at vi skal vise, at vi støtter op om virksomhederne. Derfor er det glædeligt, at vi ikke længere er begrænset af anlægsloftet,siger borgmester Jesper Würtzen.

Bedre trivsel og sparet energi
Men faktisk havde Ballerup Kommune allerede sat de første opgaver i gang den 19. marts, få dage efter statsministeren lukkede Danmark og skolerne, fortæller ejendomschef i Ballerup Kommune, Mads Bo Bojesen.

- Det var oplagt at få udført en masse mindre opgaver ude på skolerne, når de alligevel stod tomme, siger han og fortæller, at listen af renoveringsopgaver, der enten er eller skal i gang, er lang. Lige fra indgangspartier, vinduer, gulvbelægninger, tag, malerarbejde, udskiftning af tærede vandrør og fuger i murværk. Men også projekter, der hurtigere end ellers vil forbedre trivsel og indeklima for lærere og elever samt pædagoger og børn i kommunens institutioner.

- Det er projekter, vi har været i gang med gennem en del år, som vi nu kan fremrykke, fordi vi ikke er begrænset af anlægsloftet. For eksempel nye energieffektive ventilationsanlæg, solafskærmning på vinduer og forbedret akustik. Tiltag, der sammen med endnu mere LED belysning også er grønne investeringer, hvor vi afgjort forventer at få nogle energibesparelser, som vi ellers havde måttet vente på.

Håndværkerportal gløder
Konkret kommer virksomhederne i betragtning til opgaverne ved at tilmelde sig Ballerup kommunes håndværkerportal (Comdia), hvor man kan blive udvalgt til mindre opgaver for under 30.000 kr. uden at skulle igennem en budrunde. Herefter tilbydes opgaverne, hvor der indhentes underhåndsbud, i et antal, der afhænger af opgavens størrelse, mens opgaver over tre millioner kroner udbydes i licitation. I øjeblikket består håndværkerlisten af 257 virksomheder.

- Derfor er det en god ide, at nye virksomheder lige sender os en mail og skriver lidt om, hvad de er gode til. Der kommer hele tiden nye opgaver til, også nogle vi ikke lige havde regnet med. For eksempel opgaver med at få etableret 55 udendørsvaske og overdækkede terrasser i 26 daginstitutioner i forbindelse med deres genåbning, fortæller Mads Bo Bojesen, der forventer travlhed resten af året.

Udskyder skatteopkrævning
Det kan han også regne med, hvis det står til borgmester Jesper Würtzen, der har bedt sin administration om at se, om der er flere projekter, som kan bringes i spil.

- Der vil givetvis komme mere i løbet af året. Men igen, det bliver fornuftige projekter, som vi allerede havde planlagt. Vi går ikke ud og opfinder nogle, siger han og fortæller, at kommunens håndsrækning til virksomhederne også omfatter tiltag, der kan styrke deres kassebeholdning. De indfører straks-betaling for opgaverne, når de er udført, og så har kommunalbestyrelsen besluttet at udskyde opkrævning af virksomhedernes dækningsafgift(ejendomsskat) på 41 mio. kr. til 2021.

- Det er alt sammen noget, vi gør, fordi vi er i en særlig situation, hvor de, der har evnen og midlerne, også må træde til, så vi kan få sat gang i samfundsøkonomien. Det er langt bedre, at tømreren kan beholde sit job i stedet for at blive fyret. Det giver ham også råd til at gå på cafe eller til frisør, siger Jesper Würtzen.

Fakta: Fremrykkede opgaver i Ballerup
Energitiltag: 3 mio.
Vedligeholdelse: 10 mio.
Renovering veje, stier og fortov: 15 mio.
Indeklima på skoler: 5 mio.
Faglokaler på skoler: 1,5 mio.
I alt: 34,5 mio. kroner.

Læs mere om Byggeri

15/5 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.