Aktuelle nyheder - Byggeri

BAT: Danmark skal ud af EU’s flinkeskole

BAT: Danmark skal ud af EU’s flinkeskole

Sekretariatschef Gunde Odgaard mener, at EU-Domstolen skal blande sig uden om den danske arbejdsmarkedsmodel i sagen om RUT-registrering af enkeltmandsvirksomheder

Del artiklen på

Politik-Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den danske arbejdsmarkedsmodel er sat under voldsomt pres, efter at dels EU-Kommissionen har bebudet en sag mod Danmark på grund af kravet om RUT-registrering af enkeltmandsvirksomheder fra andre EU-lande, og dels fordi italienske byggeselskaber er begyndt at afvise domme i Arbejdsretten.

De fører sagerne for italienske domstole, hvor de indtil videre har fået ret i, at de ikke skal efterleve de danske kendelser.

Italienerne er de værste
To italienske byggevirksomheder blev ifølge 3F’s Fagbladet i sommer dømt til at betale 7,6 millioner kroner for underbetaling af flere end 120 udenlandske arbejdere på medicinalvirksomheden Ferrings byggeri i København. Men de har ikke betalt, og i 3F spekulerer man, om de italienske virksomheder vil løbe fra regningen ved at føre sagen ved italienske domstole.

Det er ifølge Fagbladet italienske entreprenører, der står bag de største sager om social dumping på danske byggerier.

Bland Jer uden om
Sekretariatschef i BAT-Kartellet, Gunde Odgaard, erkender over for BygTek, at situationen er alvorlig og opfordrer regeringen til at forlade ’flinkeskolen’ og lade sagerne gå helt til EU-Domstolen.

- Jeg tror, at den danske arbejdsmarkedsmodel overlever. Vi håber, at sagen ved appeldomstolen i Italien betyder, at de italienske byggevirksomheder dømmes til at betale deres bod. Samtidig håber vi også, at EU-Kommissionen besinder sig i forhold til RUT-registrering, og at vi får andre lande lande til at bakke os op. Ellers må vi tage sagen ved EU-Domstolen. Vi har været i flinkeskolen længe nok, nu må vi fortsætte og vente på, at der anlægges en sag og så tage den med sindsro. Vi er lidt for angste, når vi får en åbningsskrivelse fra Kommissionen i stedet for at sige ’Bland Jer uden om’, siger Gunde Odgaard

Totalangreb på den danske model
Gunde Odgaard kalder det et ’totalangreb’ på den danske arbejdsmarkedsmodel, at Arbejdsrettens kendelser ikke respekteres og efterleves:

- De italienske virksomheder går i stedet til den lokale retsinstans, som underkender Arbejdsretten med påstand om, at der et ’strafferetsligt element’ i Arbejdsrettens kendelse. Derfor skal den kunne prøves ved endnu en retsinstans i Italien. Men sådan fungerer Arbejdsretten ikke i hverken Danmark eller andre europæiske lande. Alle er enige om, at den italienske dom er vildt underlig, forkert og totalt misopfattet. Alligevel står den til troende for italienske virksomheder, der kan skjule sig bag dommen, til der er ført en ny retssag med et forhåbentlig andet resultat. Det kan i bedste fald vare to til tre år, siger BAT’s sekretariatschef.

Skal have rent mel i posen
Gunde Odgaard ser gerne, den danske arbejdsmarkedsmodel styrkes gennem helt andre krav i forbindelse med offentlige udbud:

- Dem, der byder på opgaver i Danmark skal vise, at de har ’rent mel i posen’, og at de ønsker at efterleve danske regler, normer og vilkår. Desuden skal det af udbudsmaterialet fremgå, at man skal efterleve kendelser ved den danske Arbejdsret. Vi bliver nødt til at indse, at dem, der byder og vinder opgaverne i dag ikke er danske virksomheder, og de kommer ofte med en noget anden forretningsmoral, end vi er vant til. Det bliver vi nødt til at indrette vores udbud efter. Ellers bliver vi kørt over, og ordentlige danske virksomheder får ikke et ben til jorden. Bare man stiller samme krav til alle, kan man næsten slippe af sted med hvad som helst, slutter BAT’s sekretariatschef.

Lyt til hele interviewet med Gunde Odgaard på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3734&T=Totalangreb på den danske arbejdsmarkedsmodel

Læs mere om Byggeri

20/9 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.