Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

BAT kræver opgør med wild-west i offentlige udbud

BAT kræver opgør med wild-west i offentlige udbud

Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg har i samarbejdet med BAT-kartellet indbudt til en høring om udbud i byggeriet med fokus på sociale klausuler og arbejdsklausuler.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Gennem de senere år har der været en række sager, hvor udenlandske virksomheder har vundet danske offentlige udbud bygge- og anlægssektoren, men hvor forløbet har vist sig at blive et ganske andet end forudsat i udbudsmaterialet.

Der har været store problemer med overholdelse af såvel danske arbejdsmiljøregler som overenskomster, og kreativiteten hos de udenlandske selskaber har klart overgået, hvad man har kunnet forestille sig fra dansk side.

Det skal der nu gøres noget ved, hvis det står til BAT-kartellet, og derfor er der i samarbejde med Folketinget arrangeret en høring i Landstingssalen på Christiansborg, hvor der dels fokuseres på problemerne og dels løsningsmodeller.

Modvilje mod danske model
Sekretariatschef i BAT, Gunde Odgaard, siger blandt andet til BygTek, at det er vigtigt i højere grad at sikre, at det offentlige gennem udbudsprocessen får valgt ’de rigtige” til at udføre opgaven:

- I dag er der en tendens til at fokusere meget på prisen og at opstille en række kriterier, som kan beregnes ud fra matematiske modeller og pointsystemer. Man kommer ikke ind under huden på dem, der skal løse opgaven og bygge det forventede, Der har været flere eksempler på, at det går galt. Der er entreprenører, der har fået opgaver for det offentlige, som har en meget stærk modvilje mod at følge helt normale arbejdsmarkedsforskrifter i Danmark. Selv om de skriver under på en overenskomst, har de på ingen måde tænkt sig at overholde den, siger Gunde Odgaard.

Flosset forretningsmoral
Gunde Odgaard konstaterer, at der er kommet virksomheder ind på det danske arbejdsmarked med ’en noget anden forretningsmoral og etik, end vi har været vant til’:

- Derfor må vores udbudsregler tilpasses dem, der byder på vores opgaver. Når Vejdirektoratet til Storstrømsbroen laver et udbud, hvor man vælger en entreprenør, som de italienske vejmyndigheder har sortlistet og ikke bruger, og som ikke har betalt deres regninger i Norge, må det undre. Det er samme firma, der skal bygge supersygehusene i Odense og Køge. ’Held og lykke’ til Region Sydjylland og Region Sjælland. Det får ed brug for.Der tales meget om hvidvask i bankerne, men der foregår også meget hvidvask i den europæiske byggebranche. Det bliver vi nødt til at være på højde med, siger BAT’s sekretariatschef videre.

Screeningsprocedure
BAT har selv en række forslag til at sikre bedre udbud, og Gunde Odgaard fremhæver blandt andet en effektiv screeningsprocedure af de bydende virksomheder med nogle bastante krav.
BAT er blandt andet fortørnede over, at den virksomhed, der har vundet udbuddet på den nye metrofinger til Sydhavn, der er vundet af tysk/franske ’Hochtief og VINCI’:

- De har helt ærligt meddelt, at det kun bliver vikarer, der kommer til at arbejde på den opgave. Er der nogen, som fagbevægelsen har problemer med, Arbejdstilsynet har problemer med og SKAT har problemer med, så er det vikarbureauerne. Derfor foreslår vi, at der kun må anvendes underentreprenører i ét led, og det skal af tilbudsmaterialet fremgå, hvorfor det er nødvendigt at bruge underentreprenører. Vikarer skal fuldstændig bandlyses fra offentligt byggeri. Det skaber kun vrøvl og ballade, fortsætter Gunde Odgaard.

Skandalesager i stribevis
Han peger på, at 3F’s Fagbladet systematisk har afdækket en række skandalesager med de udenlandske virksomheder:

- Det er fantastisk, at man kan kaste skatteyderne i kløerne på den slags virksomheder. Det var aldrig sket i et privat firma. Samtidig oplever vi, at et italiensk firma får ophævet en dom ved Arbejdsretten i Danmark ved at rejse sagen i deres eget retssystem. Der er ingen grund til, at man skal kunne prøve en sag, der er tabt i Arbejdsretten i Danmark, ved en byret på Catania på Sicilien. Derfor er et andet af vore krav, at virksomheder, der vil arbejde i Danmark med offentlige udbud skal skrive under på, at de underlægger sig vores arbejdsretslige system, enten det er ved et mæglingsmøde i en voldgift eller i Arbejdsretten. Alt andet er en bombe under vort arbejdsretlige system, mener BAT’s sekretariatschef, der mener, at alle de forslag, BAT stiller, vil være forenelige med EU-retten:

- Det er et spørgsmål, om der er politisk vilje til at gribe styrepinden eller ej, slutter Gunde Odgaard.

Høringen på Christiansborg finder sted  i Landstingssalen torsdag den 17. januar 2019 klokken 13.00 – 15.30. 

LYT til hele interviewet med Gunde Odgaard på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3478&TB=0

Læs mere om Byggeri

11/1 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder