Aktuelle nyheder - Byggeri

Beskæftigelsestal er historien om et bebudet mord

Beskæftigelsestal er historien om et bebudet mord

Lønmodtagerbeskæftigelsestallene for april måned fra Danmarks Statistiks viser et fald på over 73.000 i forhold til måneden før.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

De to seneste måneders styrtdyk i beskæftigelsen på næsten 100.000 skal ifølge cheføkonom Bo Sandberg i Dansk Byggeri ses på en baggrund, hvor beskæftigelsen i februar 2020 ellers var den højeste nogensinde i Danmark:

- Den økonomiske katastrofeopbremsning har medført et trist og helt vildt jobtab på 73.000 i april. Arbejdsmarkedet har været det helt store økonomiske lokomotiv i ’de syv fede år’ fra foråret 2013 til foråret 2020. De nye apriltal for beskæftigelsen er ’historien om et bebudet mord’. For vi vidste jo godt i forvejen, at april 2020 bag de nedrullede butiksgardiner var det økonomiske lavpunkt i coronakrisen. Opsvinget på arbejdsmarkedet er siden corona gledet ud som sand mellem fingrene på os, siger Bo Sandberg.

Rekordbeskæftigelse afbøder slaget
Foreløbig har coronakrisen på to måneder ført til et jobtab på 98.000. Det overgår med flere længder de 13.600 tabte job i april 2009, som var den værste måned på arbejdsmarkedet under den mere langstrakte finanskrise:

- Den rekordhøje beskæftigelse, vi nåede før coronakrisen, er dog bestemt ikke forgæves. Det er den vigtigste årsag til vores sunde offentlige finanser, og det giver samtidig arbejdsmarkedet mere at stå imod med, at der var så mange i job før corona ramte. Men allerede nu er mange med løs arbejdsmarkedstilknytning kastet ud i stor uvished, siger cheføkonomen.

Byggebranchen holdet skindet på næsen
For byggesektoren ser det dog ganske godt. Her de det lykkedes at holde liv i byggekranerne, men ikke engang byggebranchen, og man har undgået et jobtab i ’det forsømte forår’:

- 1.900 job er tabt i april og i alt 2.300 siden coronapandemien ramte i marts. Der er dog håb om, at eksempelvis det suspenderede anlægsloft i kommunerne snart kan ses positivt i beskæftigelsestallene. Og set med international målestok har den danske byggebranche holdt skindet på næsen i modsætning til i Sydeuropa og Storbritannien, hvor byggeriet i perioder har været tvangslukket, siger Bo Sandberg.

Nulpunkt lå i april
Og der er noget at have optimismen i, når man ser på de månedlige forbrugerforventninger fra Danmarks Statistik.

Nettotallet i den sammensatte forbrugertillidsindikator blev i juni opgjort til -3,1 mod -8,8 i maj og -11,9 i april, hvor det hele så allermørkest ud.

- Forbrugerne har oftest ret, og med en underdrejet verdensøkonomi og en – forhåbentlig kortvarig - dansk recession, så er det negative fortegn i forbrugertilliden uundgåeligt. Men det er positivt, at det absolutte nulpunkt blev nået i april, og at det nu går ret kraftigt fremad, siger cheføkonomen.

Positive forventninger i familierne
Han kaldet det ’bemærkelsesværdigt’, at familiernes forventning til deres egen økonomiske situation om et år stadig er i det positive territorium og er markant forbedret fra +2,7 i april til nu +12,6 i juni.

- Spørgsmålet er, om privatforbruget har taget elevatoren ned i kælderen og kun ganske langsomt kravler op ad trapperne igen. Med dagens tal tyder meget på, at sommerhumøret godt kan nå at indfinde sig hos de danske forbrugere, som nu blandt andet har udsigt til alt fra indefrosne feriepenge til billigere færgebilletter til småøerne, siger Bo Sandberg.

Han mener, at ’det er for tidligt at dømme 2020 ude’ og at ikke mindst boligmarkedet ’foreløbig virker ret coronaresistent’ og er en stabiliserende faktor i økonomien.

Læs mere om Byggeri

22/6 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.