scroll
BLIV VÆK! fra QatarSekretariatschef i BAT, Gunde Odgaard.

BLIV VÆK! fra Qatar

Migrantarbejderne i Qatar dør af udmattelse. Gunde Odgaard fra BAT har fire gange været i Qatar og oplevet de skandaløse forhold for migrantarbejderne på nærmeste hold.

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Søndag blev bolden givet op til verdensmesterskabet i fodbold, der i år spilles i Qatar. Aldrig tidligere har der været så meget debat om et spillested, som det er tilfældet i år.

Tusinder af migrantarbejdere er blevet slået ihjel under arbejdet med at bygge de mange stærke faciliteter og infrastruktur, og det internationale fodboldforbund har nærmest ageret totalt ligeglade i forhold til det, der er foregået.

FIFA er totalt tonedøve
Fra mange sider har der været forsøg på at få aflyst verdensmesterskabet - eller i det mindste få det flyttet til et andet sted - men fodboldbosserne i det internationale fodboldforbund FIFA har været totalt tonedøve.

En af de personer, som har repræsenteret den internationale fagbevægelse og ført et vist tilsyn med situationen i Qatar, er Gunde Odgaard, som er sekretariatschef i BAT kartellet.
BygTek talte med ham kort før VM:

Uhumske lejre
- Jeg har været dernede fire gange. Senest til en konference, hvor Danmarks Radio var med og fulgte mit arbejde. Jeg har gennem årene oplevet nogle meget horrible forhold for migrantarbejdere. De bor meget dårligt i nogle uhumske lejre ude i ørkenen. De er stuvet sammen i små værelser med køjesenge. De har meget utidssvarende sanitære forhold, og den udvikling, der er sket siden 2013, hvor jeg var der første gang, er, at i dag er lejren hegnet ind bag pigtråd og med vagter udenfor. Der er også overvågningskameraer, fortæller Gunde Odgaard.

Dør i deres sende om natten
I modsætning til i 2013, hvor fagbevægelsens repræsentanter uden de store problem kunne besøge migrantarbejderne i lejrene, er det i dag ”umådelig svært” at komme ind i lejrene:

- Hele kontrolarbejdet er intimiderende med latente trusler og overvågning. Og den sociale kontrol er blevet værre gennem årene siger Gunde Odgaard

Han peger på, at mange er døde i forbindelse med arbejdet på byggepladserne. Ikke så meget ved arbejdsulykker, men i deres senge om natten på grund af udmattelse:

- Deres krop klapper sammen. Bygningsarbejde er hårdt arbejde, og migrantarbejderne arbejder i mange timer i en ekstrem varme. Det er der ingen kroppe, der er skabt til, og derfor oplever man, at de dehydrerer på grund af mangel på vand. De får ikke pauser, så de kan drikke, så de kan ikke nå at drikke nok. Så klapper kroppen sammen, og de dør af hjertestop, siger han videre.

Ikke et reelt tal for dødsfald
I øvrigt ved man reelt ikke, hvor mange der er døde under arbejdet med at opføre stadions og infrastruktur:

- Vi ved, de skal tælles i tusinder, men om det er 2.000 eller 8.000 eller 10.000, det ved vi faktisk ikke. Vi har ellers foreslået, at man skulle have en uvildig international undersøgelse af forholdene, men der er en meget mangelfuld registrering af dødsfaldene. I Qatar ønsker man ikke at registrere dem, og de lande, hvor migrantarbejderne kommer fra - typisk Bangladesh, Nepal, Indien, Pakistan, Sri Lanka og Filippinerne - er heller ikke interesseret i at få alt for meget skriveri om dødsfaldene, forklarer BAT’s sekretariatschef.

Gør ikke meget for de efterladte
Han peger også på, at man ikke gør ret meget for de efterladte. Nogen har været foreslået at etablere en offerfond:

- Det synes vi i fagbevægelsen er en smuk tanke. Problemet er bare, at når der er så umådelig dårlig registrering, ved vi faktisk ikke, hvem vi skal dele pengene ud til. Vi er bange for, at hvis vi kommer med en pose penge og vil dele dem ud til de efterladte, vil der være mange flere ”ofre”, end der er i virkeligheden. Derfor syntes vi, at de penge, som samles ind til forskellige formål, skal bruges fremadrettet for at sikre, at de nuværende og fremtidige migrantarbejdere i både Qatar og alle golfstaterne en mere tålelig tilværelse, lyder budskabet.

Inkarneret fodboldfan
Gunde Odgaard har selv fulgt VM siden 1970 i Mexico og er inkarneret fodboldfan. Han følger specielt den nordjyske klub AaB, ligesom hans søn er professionel fodboldspiller i Holland.

Vi spurgte ham derfor, om Danmark burde være blevet væk fra VM:

– Jeg syntes ikke, at landsholdet skal blive væk. Vi er jo i samme fagforening, som de professionelle fodboldspillere, og anser det ikke som vores opgave at sige til folk, at de ikke skal arbejde. Fodbold er deres arbejde, og for nogen er deltagelse i VM sikkert karriererens højdepunkt. For nogle er det også muligheden for at få et endnu bedre job. Men vi synes ikke, at alle andre skal tage derned. Holdene og den stab, der er omkring holdet, kan tage derned og afvikle kampene. Men budskabet til fans, medier, kongehuset og politikerne er BLIV VÆK!

Lyt til podcast med Gunde Odgaard på nedenstående link

https://soundcloud.com/user-388849399/vm-bag-facaden-kampen-for-qatars-migrantarbejdere

20/11 2022