Aktuelle nyheder - Byggeri

Bo i træ til 2700 kr. om måneden- Det her er visionen om, at bygge nogle bæredygtige boliger med et unikt indeklima og en husleje, der er til at betale – og her var træbyggeri et oplagt valg, siger Tommy Novland.

Bo i træ til 2700 kr. om måneden

Boligselskabet Sjælland er med byggeriet af 500 boliger i træ i gang med den største satsning på træbyggeri herhjemme, hvor nogle af de billigste får husleje helt ned til 2700 kr. om måneden

Del artiklen på

Solen skinner om kamp med rapsmarkernes gule blomster lige uden for byggepladsen Skademosen i Trekroner, hvor der er udsigt til de to tårne på Roskilde Domkirke. Her kan man høre fuglene kvidre, for der er ingen larm fra store maskiner, intet støv og i en af de næsten færdige lejligheder, dufter luften helt frisk af træ. Modsat en typisk byggeplads, hvor den friske beton lugter råt og fugtigt.

Der er ingen betonstøv og en helt anderledes stilhed på en byggeplads, hvor der kun arbejdes i træ.

Så på alle måder har Boligselskabet Sjælland med de 44 boliger i to plan sat gang i et byggeri, der er i pagt med naturen både for håndværkere og de beboere, der sidenhen skal flytte ind. Første del af en ambitiøs plan, hvor de vil bygge op mod 500 nye boliger i træ rundt om på Sjælland i løbet af de næste 4-5 år. Hvilket er den hidtil største satsning på træbyggeri herhjemme.

- Selv om vi ikke er noget stort almennyttigt boligselskab, så mener vi, at det er vigtigt at tage stafetten og gå foran for at kunne tilbyde nogle standardiserede bæredygtige boliger med et unikt indeklima. Og her var træ et oplagt valg. Du kan dufte det, det har en friskhed, og du kan ånde i det, og modsat beton optager det en masse CO2, når det vokser og oplagre CO2 i de færdige huse, fortæller Tommy Novland fra Boligselskabet Sjælland.

- På byggepladsen behøves ingen særlig kran – det lette byggeri klares med kranen fra lastbilen.

Fem nye boliger om ugen
Tommy Novland er bolig- og projektudvikler på det særlige ’Bolig-træ’ byggekoncept, der skal sætte kursen for de mange nye boliger i træ. Han har en fortid i typehusbranchen, hvor man med stort held har optimeret byggeprocesserne ved at indgå rammeaftaler med de udførende aktører. Det samme er tilfældet her, hvor Boligselskabet Sjælland har indgået en rammeaftale de næste 4-5 år med Adserballe & Knudsen som totalentreprenør, Vilhelm Lauritzen som arkitekter og Holmsgaard som rådgivende ingeniører.

De har i fællesskab udviklet et særdeles effektiv byggesystem med FSC mærkede CLT moduler, der kommer fra Litauen og bliver sat op både som bagvægge og etagedæk. Uden på monteres glasuldsisolering, Cembrit vindspærre og yderst sibirisk lærketræ som facadebeklædning, der er hævet godt fri af terrænet under store udhæng, så den uden behandling kan klare en forventet levetid på mere end 30 år. Kun samlingerne mellem de enkelte elementer får en strimmel tape af hensyn til tætheden og brug af dampspærre er helt overflødig.

Samlingerne bliver tapet af hensyn til tætheden, men de behøver ingen dampspærre.

- Det er et byggeri med mange fordele, når vi erstatter alt den tunge beton. Transporten af de lettere elementer bliver billigere, vi behøver ingen kraner ud over den, der er på lastbilen, og håndværkerne synes, det er fedt at arbejde med. De slipper for støj og støv. De skal bare skrue det sammen, siger Tommy Novland og uddyber:

- Det gør også opførelsen af råhuset hurtig. En række med fem boliger i to plan kan vi få lukket på en uge med 6-8 mand, der giver den fuldt skrald med skruemaskinerne. Det er dobbelt så hurtigt som, hvis det havde været et råhus af beton.

- En række med fem boliger i to plan kan vi få lukket på en uge med 6-8 mand, der giver den fuldt skrald med skruemaskinen, fortæller Tommy Novland.

Brandmyndigheder bør se på udlandet
Tommy Novland understreger dog, at byggeriet, der startede i august sidste år og forventes færdigt inden jul, samlet set ikke kan bygges på den halve tid. Dels er fundamenterne helt almindelige af beton, og så er der stadig processerne med snedker, der lægger gulv, malere, vvs’ere og elektrikere. Men heldigvis har de ikke oplevet benspænd fra myndighederne omkring byggeri af træ, som kunne have forsinket byggeriet.

- Det er gået fint her, hvor vi kun bygger i to etager. Det næste byggeri er på tre etager, og der bliver vi nødt til at lave gipslofter. Det er lidt som om, når brandmyndighederne herhjemme hører ordet træ, så tænker de uha - det kan jo brænde. Her burde de nok få opdateret deres viden om træ og trække på de udenlandske erfaringer, efterhånden som træbyggeri vinder mere og mere frem.

- Har vi for eksempel fem lag i et CLT element, vil det kun være det yderste lag, der brænder, hvorefter det forkuller, og ilden dør ud.

Konstruktionen med CLT elementer ind mod stuen, isolering og Cembrit vindspærreplader.

Udover fundamentet er det eneste beton i bygningen en præfabrikeret badeværelseskabine, så de ikke løber nogen risiko for fugt.

Frihed og lav husleje
Men tilbage til boligerne, for de er anderledes. Når man sådan inviterer naturen indenfor med CLT træmoduler inderst mod stuen, så må de kommende beboere ikke ødelægge oplevelsen ved at tapetsere og male væggene. De må om nødvendigt kun male med en særligt åndbar silicatmaling, der er hvidpigmenteret og smudsafvisende. Usædvanligt er det også, at boligerne bliver bygget som storrumsboliger uden skillevægge og døre.

- Det giver beboerne mulighed for selv at bestemme indretningen efter deres behov. F.eks. flere rum, hvis man er en børnefamilie og færre, hvis man kun er en eller to. Vi giver dem derfor nogle forslag til skillevægge i træ eller gips, men det er op til dem selv hvor mange, de vil have, og om de vil nøjes med skabe og reoler som rumdelere eller bo i boligen, som den er.

Det gør selvfølgelig også byggeriet billigere og er med til at sikre, at de kommende beboere får en næsten uforskammet lav husleje for et nybyggeri. For eksempel bliver huslejen på en lejlighed i to etager med udgang til terrasse i fuld bredde på 5600 kr., men kan komme helt ned på 2700 kr., hvis man vælger en lejlighed på 30 m2 med terrasse. Det er under halv pris af en nybygget studiebolig i København.

- Selvfølgelig sparer vi vægge og døre indvendigt, men den afgørende forklaring er det tætte samarbejde med entreprenør og rådgiver, hvor vi hele tiden udvikler nye, bedre og billigere løsninger. Det er jo fordelen ved at have faste partnere de næste 4-5 år, vi kan hele tiden tage de gode erfaringer med til næste projekt, så det bliver hele tiden mere effektivt. Samtidig kan entreprenøren planlægge fire år frem og skal ikke indregne overraskelser, så han har jo også kunnet spidse pennen og komme med en skarp pris.

Når man inviterer naturen indenfor i sin stue med CLT træ, så bliver der regler. Beboerne må ikke ødelægge oplevelsen ved at male eller tapetsere.

Her er der valgt sibirisk lærketræ som facadebeklædning. På det næste byggeri prøver de med gran og skifer som facade.

Voldsom interesse
Endnu har Boligselskabet Sjælland ikke holdt åbent hus for interesserede beboere, men de tvivler ikke på interessen for at bo i træ, men også interessen fra byggebranchen.

- Der er vildt meget hype om træbyggeri. Vi har simpelthen så mange fremvisninger til brancheforeninger, skoler, ja gud og hver mand. Vi spøger lidt med, at vi efterhånden er oppe på samme besøgstal som Roskilde Domkirke, siger Tommy Novland og griner og tror, træbyggeri herhjemme går en stor fremtid i møde.
- Mange i branchen har fået øjnene op for træbyggeri, men der er stadig en vis usikkerhed. Her ser hverken vi eller Byggeskadefonden, som også har været forbi, nogen risiko, for alle CLT elementerne bygger vi jo ind i huset. Og her er det stort, at vi som almennyttigt boligselskab faktisk er dem, der går foran og viser, at vi kan gøre det endda til en fornuftig pris – så andre ser, at når vi kan – så kan de også.

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård

- Træhuse signalerer, at det har groet, det har levet, og det giver os varmen tilbage.

Arkitekt, Michael Schytt Poulsen Wilhelm Lauritzen
Læs mere om Byggeri

25/6 2019
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.