Boliger bygget på genbrug er ikke dyrere
Boligsøgere har en stror interesse for bæredygtighed og genbrug. Nu håber bygherren så, at velviljen også holder, når boligerne i Upcycle Studios skal afsættes.

Boliger bygget på genbrug er ikke dyrere

Boligsøgere har fokus på bæredygtighed og genbrug – og byggeriet bliver ikke dyrere en traditionelt byggeri af samme standard, lyder det fra bygherre på Upcycle Studios og Ressourcerækkerne

Bygherre på boligprojekterne Upcycle Studios og Ressourcerækkerne er NREP og Arkitektgruppen i partnerskab, hvor sidstnævnte i sin tid fik en invitation til at gå med.

- Det var vi helt klart interesserede i. For bortset fra få spredte projekter på enkelte huse med upcycling af genbrugte byggematerialer så var det her en mulighed for første gang at bringe det op i en større skala på cirka 100 boliger. Det er en rejse, vi gerne vil være med på, men det var også et krav, at det ikke måtte blive dyrere end et traditionelt nybyggeri, fortæller administrerende direktør i Arkitektgruppen Robin Feddern.

Alt for meget går til spilde
Ifølge Robin Feddern er byggerierne spændende, fordi det giver dem en masse erfaringer om, hvad der kan og ikke kan lade sig gøre, når det handler om Upcycling og genbrug af byggematerialer. En viden, der peger fremad.

- Vi tror på, at det kommer til at spille en rolle for byggeriet i fremtiden. For det er jo åbenlyst, at byggebranchen i dag producerer alt for meget affald, så det er en stor udfordring at finde nogle smarte løsninger på, hvordan vi får det bragt ned, siger han og fortæller om et par af udfordringerne:

- Den største udfordring er ikke materialerne, for dem er der masser af derude. Det er at få skabt en forsyningssikkerhed, så den, der står med et bjerg af vinduer, også kan afsætte dem. Samtidig er upcycled byggeri underlagt de almindelige garantiregler, så vi skal også hele tiden holde os kvaliteten for øje, og så må vi se, hvor langt ud vi kan komme ad den vej.

Danskerne vil genbruge
Som bygherre på de konkrete byggerier spiller økonomien i projekterne selvfølgelig en vigtig rolle. Og ifølge Robin Feddern ser det rigtigt fornuftigt ud. Byggerierne bliver ikke dyrere i sammenligning med et traditionel byggeri med samme arkitektoniske udtryk og kvalitet. Men om det efter det her udviklingsforløb med de mange test(læretiden) på sigt bliver billigere, tør han ikke spå om. Til gengæld har boligerne en historie, som kan vise sig at være attraktiv hos potentielle boligsøgere.

- Vi kan hos boligsøgerne helt klart mærke en interesse for bæredygtighed og genbrug. Velviljen er meget stor, så i forhold til for 12-13 år siden så er bæredygtighed og genbrug virkelig en dagsorden, der har bidt sig fast hos befolkningen. Vi håber så, at velviljen også holder, når folk skal til at betale for boligerne.

Tekst og foto af Johannes H. Nørgård

Læs om byggeriet her

2/3 2018