Bæredygtige boliger får Danmarks største solcelletag
Næsten alle boliger i Sønderhaven i Brædstrup er udlejet, selvom boligerne først står helt færdige i slutningen af 2021. Projektet udmærker sig ved bæredygtige løsninger, bofællesskab og Danmarks nok største solcelletag
I januar blev den sidste af de 26 lejekontrakter i Sønderhavens første etape underskrevet. Med indflytning fra 1. februar. Kun ni ud af de resterende 51 boliger i Sønderhaven er endnu ikke reserveret, selvom der først er indflytning i etape to og tre i juni og igen sidst på året. Populariteten er der flere forklaringer på.
- Sønderhaven har som byggeri det lange lys på. Udover kvalitet, arkitektur og moderne komfort, så har vi tænkt i bæredygtighed. I fællesskaber og grønne løsninger. Mest markant med solcelletaget, som med sine 4654 aktive moduler, så vidt vi ved, er Danmarks største deciderede solcelletag, forklarer Peter Pørtner Voldby, der er direktør og partner i Peja Ejendomme, som opfører Sønderhaven.
En anden forklaring kan være, at Sønderhaven er placeret i et område i rivende udvikling. Midt det østjyske bakkeland med grønne skove og blanke søer og alligevel bynært midt i Brædstrup, der ligger centralt mellem hastigt voksende Horsens og Silkeborg. Og i pendlerafstand til både Aarhus og Trekantsområdet.
- Noget tyder på, at vi har ramt rigtig med de kvaliteter byggeriet, området og Brædstrup har. I hvert fald oplever vi i øjeblikket ekstraordinær stor efterspørgsel. Og at folk virkelig vælger bæredygtighed og grønne løsninger til. Både fordi det er godt for miljøet, og for deres egen pengepung, at Sønderhaven i høj grad er selvforsynende, forklarer Peter Pørtner Voldby og tilføjer:
- Vi havde 80 mennesker til åbent hus mellem jul og nytår, og i de sidste par uger er det virkeligt gået stærkt med udlejningen.
Fortsætter udviklingen i samme tempo forventes samtlige boliger i etape 2 og 3 reserveret inden for en måned.
Læs mere under billedet...
Der flytter et sted mellem 150 og 170 mennesker ind i Sønderhaven, der ud over almindelige lejeboliger også får et bofællesskab og et fælleshus. Foto: Feje Ejendomme
Tilflyttere skal give levende bymidte
Sønderhaven opføres samtidig med, at Brædstrup i de her år gennemgår en bemærkelsesværdig udvikling med flere tilflyttere, butikker og udvikling i det lokale erhvervsliv. Det er en udvikling, som Sønderhaven også kommer til at styrke.
Med de i alt 77 boliger i Sønderhaven kommer der til at bo markant flere mennesker midt i byen, så der er større grobund for detailhandel, caféer og liv centralt i byen, der har ca. 4000 indbyggere og et stort opland på ca. 10.000.
- Der flytter et sted mellem 150 og 170 mennesker ind i Sønderhaven. Det giver bare noget mere liv og atmosfære, og samtidig får vi skabt et moderne og fleksibelt alternativ til f.ek.s singler, ældre eller mindre familier, som måske ikke har lyst til at bo i parcelhus. Og her kan vi virkelig mærke, at hele pakken omkring Sønderhaven med grønne løsninger, bynær beliggenhed og moderne kvalitetsboliger er tiltalende for mange, slutter Peter Pørtner Voldby.
Om Sønderhaven:
- 26 af de 77 lejeboliger er øremærket bofællesskab. Samtlige boliger i første etape er udlejet.
- Tagfladerne har et areal på i alt 3728 m2, der er dækket med solceller. Det svarer til over en halv fodboldbane eller tre store parcelhusgrunde.
- De 4654 aktive solcellemoduler kan producere ca. 290.000 kWh årligt. Det svarer til 180 danskeres forbrug om året.
- Solcelletaget bidrager til opvarmning, ventilation og strømforbrug for beboerne. Det betyder, at beboernes udgifter til forbrug bliver markant lavere end i sammenligneligt byggeri.
- Sønderhaven får gratis P-kælder, så der bliver et minimum af biltrafik i området, og et unikt fælleshus, som bliver samlingspunkt for fælles aktiviteter, spisning, leg osv.
- Rundt om bygningerne i Sønderhaven bliver der anlagt grønne områder med høje græsser, træer, havelignende partier og frugtlunde, som skal øger trivslen i hverdagen og biodiversitet.
- Sønderhaven er opført med bistand fra blandt andre Ginnerup Arkitekter, Ingeniørfirmaet VSP, Envidan, Ennogie, DEM (Dansk Energi Management) og Møller og Grønborg.
-los